Τι σχεδιάζουν οι ΗΠΑ για τη Σύρτη – η τουρκική μυστική υπηρεσία στέλνει τρομοκράτες του ISIS στη Λιβύη


Αύγουστος 16, 2020. 19:30

Εν μέσω προειδοποιήσεων των ΗΠΑ προς τα δύο μέρη της σύγκρουσης στη Λιβύη να μην κλιμακώσουν τη στρατιωτική αντιπαράθεση γύρω από την πόλη Σύρτη, ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης, με επικεφαλής των στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, κατηγόρησε την Τουρκία για μεταφορά τρομοκρατικών στοιχείων από την οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους- ISIS,  στις περιοχές που ελέγχονται από τις δυνάμεις της ‘κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας’ της Τρίπολης, με επικεφαλής τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ, γράφει το αιγυπτιακό δημοσίευμα.

 

Αμερικανικές πηγές που συνδέονται  με εντόπιες και διεθνείς προσωπικότητες σχετικά με την κρίση στη Λιβύη, ανέφεραν στην Aharq al Awsat, ότι αξιωματούχοι στη διοίκηση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, «ενημέρωσαν πρόσφατα ότι και οι δύο πλευρές στη Λιβύη, έχουν παραβιάσει την κατάπαυση του πυρός και την ανακωχή που υπήρχε μεταξύ τους ως προς την Σύρτη και αυτό θα έχει ως συνέπεια τη σκληρή στάση των ΗΠΑ, που μπορεί να περιλαμβάνει απροσδιόριστες πολιτικές καθώς και οικονομικές κυρώσεις».

Το αμερικανικό σχέδιο

Οι πηγές που ζήτησαν την ανωνυμία τους, διευκρίνισαν ότι η συνεχιζόμενη κατάπαυση του πυρός γύρω από τη Σύρτη «αντανακλά τη συνειδητοποίηση των στρατοπέδων του Χαφτάρ και του Σάρατζ ότι οι αμερικανικές απειλές αυτή τη φορά διαφέρουν από τις προηγούμενες, αφού δεν σημειώνονται στρατιωτικές αναφορές».

Η Ουάσιγκτον επιδιώκει  να προωθήσει μια πολιτική λύση, σύμφωνα με την οποία η πόλη Σύρτη θα μετατραπεί σε έδρα μιας νέας αρχής που θα σχηματισθεί στη Λιβύη, μετά την εκεχειρία και η πόλη θα μετατραπεί σε αποστρατικοποιημένη ζώνη, με την υποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων του Εθνικού Στρατού και της ‘Εθνικής Συμφωνίας’ σε ασφαλή απόσταση, σε συνδυασμό με την επανέναρξη της διαμετακόμισης του πετρελαίου, καθώς και την απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων που είναι πιστές στην κυβέρνηση της Τρίπολης, όπως επίσης και το τέλος της σύμβασης του Εθνικού Στρατού με τη ρωσική ομάδα «Wagner».

 

Μεταφορά τζιχαντιστών της Συρίας στη Λιβύη από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες

 

Εν τω μεταξύ ο Χαλέντ αλ Μαχτζούπ, αξιωματικός της ηθικής καθοδήγησης του Εθνικού Στρατού, σε τηλεοπτική δήλωσή του χθες το απόγευμα ανέφερε ότι η Τουρκία έχει φέρει τρεις χιλιάδες μισθοφόρους από τη Συρία «συμπεριλαμβανομένων ενός από τους ηγέτες της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS σε ένα ειδικό στρατόπεδο στη Λιβύη, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία ζήτησε βοήθεια από ηγετικά στελέχη του ISIS.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποκάλυψε ότι η τουρκική μυστική υπηρεσία μετέφερε τουλάχιστον 120 μαχητές, από τρεις φατρίες που δρουν στη Συρία από την περιοχή του Αφρίν στην Τουρκία και από εκεί στη Λιβύη. Από αυτούς τους μαχητές υπήρξε διαμαρτυρία ότι τους εξαπάτησαν γιατί προορίζονταν να πάνε στο Κατάρ για να προστατεύσουν κυβερνητικούς θεσμούς  και όταν εισήλθαν στην τουρκική επικράτεια ενημερώθηκαν ότι προορισμός τους ήταν η Λιβύη.

Επιπλέον, πηγές του Εθνικού Στρατού  ανακοίνωσε τη σύλληψη εννέα μισθοφόρων μεταξύ των οποίων τρομοκράτες χαρακτηρισμένοι από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη διάρκεια μιας επιχείρησης στην περιοχή Ουαντί αλ Χαγιάτ στα νότια της χώρας.

Egypt Today

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr