Σκόπια: «Οι Αλβανοί έχουν πολιτική δύναμη που δεν είχαν ποτέ»

Ως ιστορικό γεγονός χαρακτηρίζεται η επανεκλογή του Ταλάτ Τζαφέρι στη θέση του προέδρου της Συνέλευσης της Βόρειας Μακεδονίας

Αύγουστος 21, 2020. 21:30

Σκόπια.

Ο  Τζελάλ Νεζίρι, πολιτικός αναλυτής στη Βόρεια Μακεδονία, αναφέρει ότι η συμφωνία για τη διαμόρφωση κυβέρνησης μεταξύ SDSM και DUI αφορά αποκλειστικά μη εθνικά ζητήματα, αλλά είναι σημαντική για όλους τους πολίτες της χώρας.


Η διαφάνεια, το κράτος δικαίου, η δικαιοσύνη, η ανάπτυξη και η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι οι στόχοι της νέας κυβέρνησης. Παρά το γεγονός ότι είχαν μια τεταμένη προεκλογική εκστρατεία, με δόσεις εθνοκρατισμού, το πρόγραμμα εξακολουθεί να προσανατολίζεται στην υλοποίηση όλων των επειγουσών μεταρρυθμίσεων που αναμένονται από όλους τους πολίτες και οι οποίες θα ανοίξουν το δόμο στις διαπραγματεύσεις προσχώρησης στην ΕΕ. 

 Η σχέση Ζάεφ- Αχμέτι δεν ήταν μέχρι στιγμής καλή, δεν υπήρξε η αναγκαία εμπιστοσύνη αφού δημόσια εξέφραζαν τις διαφορές τους.

 Εάν τηρούν τις συμφωνημένες αρχές διακυβέρνησης που βασίζονται σε ευρωατλαντικές αξίες, τότε θα είναι σε θέση να ολοκληρώσουν την τετραετή θητεία τους. Διαφορετικά, ενδέχεται να έχουμε και πάλι πρόωρες εκλογές, οι οποίες θα είναι οι έκτη συνεχόμενες, είπε ο Νεζίρι στον Κλαν Κοσόβα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η συμφωνία είναι προς το συμφέρον όλων των πολιτών και ότι οι Αλβανοί θα επωφεληθούν εάν εφαρμοστεί.

Η συμφωνία συνασπισμού περιέχει επίσης το γεγονός ότι η Βόρεια Μακεδονία θα έχει τον πρώτο Αλβανό Πρωθυπουργό. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας είναι κάτι περισσότερο από μια ιδέα που συμβολίζει την ετοιμότητα των Αλβανών να αναλάβουν την ευθύνη να ηγηθούν της πατρίδας τους, δηλαδή της Βόρειας Μακεδονίας.

 Ο συμβολισμός του Αλβανού πρωθυπουργού εκφράζει την ισότητα όλων των πολιτών στο δικαίωμα ψήφου και εκλογής, σπάζοντας την προκατάληψη ότι ένας εθνοτικός μη Σλάβος μπορεί να οδηγήσει τη χώρα και να αλλάξει την πολιτική νοοτροπία  που επικρατεί επί δεκαετίες είπε ο Νεζίρι.

Αυτή η συμφωνία είναι ιστορική, όπως εκτιμήθηκε χθες, σύμφωνα με το Νεζίρι, γεγονός που δίνει δύναμη στους Αλβανούς όπως ποτέ άλλοτε.

"»Για πρώτη φορά έχουν το Υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Εξωτερικών και για πρώτη φορά θα έχουν Αλβανό πρωθυπουργό, έστω και για 100 ημέρες. Εάν προσθέσουμε σε αυτήν τη συμφωνία για την εκλογή του Ταλάτ Τζαφέρι ως προέδρου του κοινοβουλίου, τότε μπορούμε να πούμε ότι πράγματι οι Αλβανοί στη Βόρεια Μακεδονία αποκτούν μεγάλη πολιτική δύναμη.

Αυτοί οι αξιωματούχοι καλούνται να εξυπηρετήσουν τα κρατικά συμφέροντα της Βόρειας Μακεδονίας, όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από την εθνική ή πολιτική τους ταυτότητα. Έτσι, τώρα αναλαμβάνοντας καθήκοντα οι Αλβανοί στο πλαίσιο της κυβέρνησης, πρέπει να δείξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα στις δεσμεύσεις της κυβερνητικής συμφωνίας. 

«Χωρίς αποτελέσματα, δεν θα έχουν  ούτε την υποστήριξη των Αλβανών, και ας ανήκουν στην ίδια εθνικότητα», δήλωσε ο Νεζίρι.

Vecer.mk

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr