Ευρωπαϊκό μπλοκ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο


Η φρεγάτα Ψαρά- φωτό από το αραβικό δημοσίευμα

Αύγουστος 26, 2020. 17:42

 Υπό το φως της αυξανόμενης έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, το ζήτημα της Τουρκο- Ευρωπαϊκής αντιπαράθεσης έχει γίνει, πιθανότατα, ολοένα και πιο δύσκολο, καθώς η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις της.

 Η Τουρκία και η Ελλάδα διεξάγουν ξεχωριστές ναυτικές ασκήσεις στην ίδια περιοχή στην ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες αυξάνουν την ένταση.


Οι σχέσεις έγιναν τεταμένες όταν  η Άγκυρα έστειλε το πλοίο «Ορούτς Ρέις» να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, ανακοινώνοντας ότι οι ναυτικές δυνάμεις της συνοδεύουν το πλοίο για να του παράσχουν την απαραίτητη προστασία. 

 

Προειδοποίηση Γαλλίας "δεν είναι παιδότοπος η αν. Μεσόγειος"

 

Ο τελευταίος γύρος κλιμάκωσης απειλεί να μετατρέψει την αντιπαράθεση σε τουρκο- ευρωπαϊκή σύγκρουση, όπως προειδοποίησε η Γαλλία, σήμερα, Τετάρτη.

Η ανατολική Μεσόγειος δεν μπορεί να αποτελέσει «παιδότοπο» για τις τουρκικές εθνικές «φιλοδοξίες», σε μια εποχή που η ένταση εξακολουθεί να αυξάνεται μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας σχετικά με τις επιχειρήσεις εξερεύνησης φυσικού αερίου. σε αυτήν την περιοχή.

Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλωρένς Παρλί [Florence Parly ], σημείωσε σε ένα tweet: Η Ανατολική Μεσόγειος «δεν πρέπει να είναι παιδική χαρά για τις φιλοδοξίες ορισμένων: είναι από κοινού ιδιοκτησία», σε μια εποχή που το Παρίσι, η Ρώμη, η Αθήνα και η Λευκωσία θα πραγματοποιήσουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις από Τετάρτη έως Παρασκευή σε αυτήν την περιοχή.

 Πρόσθεσε, «Η ανατολική Μεσόγειος γίνεται μια περιοχή έντασης. Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου πρέπει να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση».

Και συνέχισε: «Το μήνυμά μας είναι απλό: προτεραιότητα είναι ο διάλογος, η συνεργασία και η διπλωματία, έτσι ώστε η ανατολική Μεσόγειος να γίνει χώρος σταθερότητας και σεβασμού του διεθνούς δικαίου».

Εξήγησε ότι η Γαλλία θα συμμετάσχει στις κοινές ασκήσεις, με τρία αεροσκάφη «Rafale», μια φρεγάτα και ένα ελικόπτερο.

Το Παρίσι ανέπτυξε προηγουμένως, σε προσωρινή βάση, δύο μαχητικά «Rafale» και δύο πολεμικά πλοία στις 13 Αυγούστου στην ανατολική Μεσόγειο, για να συμμετάσχει σε κοινή άσκηση με το ελληνικό πολεμικό ναυτικό.

 Η ανακάλυψη μεγάλων πεδίων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια αύξησε τις εντάσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας, οι οποίες βρίσκονται σε σύγκρουση με ορισμένες θαλάσσιες περιοχές.

Από τις 10 Αυγούστου, η Τουρκία έστειλε το σεισμικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» συνοδευόμενο από μια ναυτική δύναμη, που εξόργισε την Ελλάδα, η οποία έχει αναπτύξει πολεμικά πλοία στην περιοχή.

Το ζήτημα της τουρκο-ελληνικής αντιπαράθεσης έχει θέσει επίσης το ΝΑΤΟ σε δίλημμα, δεδομένου ότι η Άγκυρα και η Αθήνα είναι μέλη της συμμαχίας.

 

 Υποστήριξη στην Ελλάδα

 

 Από την πλευρά του, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών  Χέικο Μάας [Heiko Maas] ανακοίνωσε την υποστήριξή του στην Ελλάδα ενάντια στις τουρκικές παραβιάσεις στην ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της επίσκεψης διαμεσολάβησης στην Αθήνα.

Ο Μάας πήγε στην Αθήνα για πρώτη φορά ως μέρος των γερμανικών διαμεσολαβητικών συνομιλιών στην κρίση της Ανατολικής Μεσογείου και συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, και έκανε εκτιμήσεις σχετικά με την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Προτού οι συνομιλίες διαμεσολάβησης φτάσουν στο τελικό τους στάδιο με την επίσκεψη του Μάας στην Άγκυρα, η Γερμανία ανακοίνωσε την υποστήριξή της στην Ελλάδα, προειδοποίησε για ισχυρισμούς που προέκυψαν από την κρίση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σχετικά με πηγές ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο, ζήτησε λύση μέσω άμεσων συνομιλιών και προειδοποίησε για τον κίνδυνο στρατιωτικής σύγκρουσης.

Εν τω μεταξύ, το ελληνικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, ότι θα πραγματοποιηθούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας και Γαλλίας στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με επείγον δημοσίευμα τουρκικής ιστοσελίδας.

 

 Ευρωπαϊκή παρουσία στην περιοχή

 

Και το ελληνικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι «η Κύπρος, η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ιταλία συμφώνησαν να αναπτύξουν κοινή παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας  της Συνεργασίας του Κουαρτέτου».

Οι ασκήσεις προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν μεταξύ Τετάρτης και Παρασκευής στην Ανατολική Μεσόγειο στη νότια και νοτιοδυτική Κύπρο.

Οι ελιγμοί άρχισαν, χρησιμοποιώντας ζωντανά πυρά, στο ελληνικό νησί της Κρήτης για μια περίοδο τριών ημερών, σύμφωνα με όσα ανέφερε το Associated Press.

 Ο ιστότοπος της Cyprus Mail ανακοίνωσε χθες ότι η Γαλλία έστειλε τρία πολεμικά αεροσκάφη Rafale, καθώς και η Ελλάδα συμμετέχει με τρία F-16, ενώ η Κυπριακή Εθνική Φρουρά θα συμμετάσχει στους ελιγμούς.

 Η Γαλλίδα πρέσβειρα στην Κύπρο,  Ισαμπέλε Ντουμόντ [Isabelle Dumont], είχε επιβεβαιώσει πριν αποχωρήσει από τη θέση της στη Λευκωσία, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι πιο παρούσα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Πρέπει να γίνει και πάλι μια ζώνη συνεργασίας και να πάψει να είναι ένας χώρος έντασης όπως είναι σήμερα, όπως ανέφερε ο κυπριακός ιστότοπος.

 Η Ντουμόντ ανέφερε ότι οι προσπάθειες της χώρας της, εργάζονταν για την επίτευξη αυτού του στόχου, αλλά κατέστησε σαφές ότι απαιτείται περισσότερη ευρωπαϊκή παρουσία για να γίνει αυτό.

 

Ανησυχία

 

Η Γαλλίδα πρέσβειρα εξέφρασε την ανησυχία του Παρισιού για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή και είπε ότι αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να επιστρέψει η Κύπρος σε μια ειρηνική κατάσταση με τους γείτονές της.

Πρόσθεσε ότι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο ειδικότερα, καθώς και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο δεν είναι αυτή που πρέπει να είναι, επισημαίνοντας ότι η περιοχή κατά τη διάρκεια της ιστορίας της ήταν ένας τόπος συνεργασίας και εμπορίου και πολιτικών ανταλλαγών μεταξύ όλων των χωρών. 

 Al Bayan.ae, Swissinfo.ch, 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr