Διαδηλώσεις στην Τρίπολη- «η επανάσταση ενάντια στην υποταγή του Σάρατζ στην Τουρκία»



Αύγουστος 26, 2020. 20:20

Τρίπολη.

 Για τέταρτη ημέρα, το αίσθημα του θυμού και της οργής κυριαρχεί στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη.

 Στις διαμαρτυρίες για την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης και της οικονομίας καθώς και της παρέμβασης της Τουρκίας, το κίνημα γνώρισε μεγάλη ανταπόκριση από τη νεολαία και τις γυναίκες  που προσχώρησαν σε αυτό από όλες τις περιοχές, έκαναν τις αρχές να τρέμουν από τα γεγονότα, καθώς οι διαδηλωτές, που ζητούν στην απομάκρυνση της λεγόμενης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, έφθασαν στο σημείο της πολιτικής ανυπακοής.


Ζήτησαν από το υπουργείο Εσωτερικών της κυβέρνησης του αλ Βέφακ να απελευθερώσει τους συλληφθέντες των διαδηλώσεων. Μάλιστα, οι διαδηλωτές έφθασαν στο σπίτι του Φαγιέζ αλ Σάρατζ, στη γειτονιά Αλ-Νουβφλέν, φωνάζοντας κατά του ιδίου και της κυβέρνησής του για την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης και την  υποταγή του στην  Τουρκία.

Τα γεγονότα αυτά ήρθαν ακολούθησαν τις μεθόδους των υπηρεσιών ασφαλείας της Αλ Βέφακ για την καταστολή του «λαϊκού κινήματος», με ρίψη σφαιρών από την πρώτη ημέρα, εμποδίζοντας τους διαδηλωτές να εισέλθουν στην κεντρική «Πλατεία των Μαρτύρων» της Τρίπολης.

Ο Σάρατζ σε τηλεοπτικό του μήνυμα επέκρινε τις λαϊκές διαμαρτυρίες, εικαζόμενος ότι υπήρχε χειραφέτηση από ανθρώπους που διασκόρπισαν  χρήματα προερχόμενα από τη διαφθορά σε μια προσπάθεια να πολιτικοποιήσουν τις διαμαρτυρίες.

Οι απόψεις του αυτές επιδείνωσαν την κατάσταση και οι Λίβυοι βγήκαν πάλι στους δρόμους και τη φορά αυτή με τη συμμετοχή πολλών γυναικείων οργανώσεων.

Σήμερα, Τετάρτη, αρκετοί δικηγόροι και δημοσιογράφοι οργάνωσαν μια στάση διαμαρτυρίας μπροστά από το Δικαστήριο στο Τρίπολη, ενάντια στις συλλήψεις και τη διαφθορά, απαιτώντας ελευθερία γνώμης και έκφρασης, λογοδοσία των επιτιθέμενων στους διαδηλωτές, απελευθέρωση όλων των κρατουμένων και επιτάχυνση της λογοδοσίας για τους διεφθαρμένους.

Κατά τη διάρκεια της επαγρύπνησης τους, οι διαδηλωτές φώναξαν πολλά συνθήματα, όπως το «Όχι στη διαφθορά», και έθεσαν σημάδια που έγραφαν: «Είναι δικαίωμά μου να διαδηλώσω και είναι καθήκον σας να με προστατεύσεις».

Ο Δικηγορικός Σύλλογος είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την επίθεση στο δικαίωμα ειρηνικής διαμαρτυρίας, ελευθερίας και έκφρασης που είναι νομικά εγγυημένη και διαμαρτύρεται για τυχόν παραβιάσεις, ζητώντας τον τερματισμό της επίθεσης εναντίον διαδηλωτών, σύμφωνα με αραβικό δημοσίευμα.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr