Νταβούτογλου: Η Τουρκία κινδυνεύει να μπει σε στρατιωτική αντιπαράθεση στην Ανατολική Μεσόγειο


Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου

Σεπτέμβριος 3, 2020. 18:53

Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου είπε στο Reuters, ότι η Τουρκία κινδυνεύει να έρθει σε στρατιωτική αντιπαράθεση στην ανατολική Μεσόγειο, δίνοντας  προτεραιότητα στην στρατιωτική ισχύ έναντι της διπλωματίας.


Η διαφοροποίηση  μεταξύ του Νταβούτογλου και του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης εδραιώθηκε με την ανακοίνωση της ίδρυσης του «Κόμματος του Μέλλοντος» πέρυσι.

 Ο Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια της θητείας του, ηγήθηκε  μιας λιγότερο αντιφατικής πολιτικής κατά την πρώτη δεκαετία της κυριαρχίας του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η προσέγγιση του «χωρίς προβλήματα με τους γείτονες» χαρακτήρισε τις πρώτες σχέσεις του Ερντογάν με την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Ο Νταβούτογλου επέκρινε αυτό που περιέγραψε ως τάση αυταρχισμού στο πλαίσιο του νέου εκτελεστικού προεδρικού συστήματος στην Τουρκία και κατηγόρησε την κυβέρνηση για κακή διαχείριση μιας σειράς προκλήσεων, όπως η οικονομία, το ξέσπασμα του κορωνοϊού και η κλιμακούμενη ένταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία έστειλε τον περασμένο μήνα, ένα πλοίο με τη συνοδεία φρεγατών για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε μια θαλάσσια περιοχή στην οποία η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι βρίσκεται υπό τη δικαιοδοσία της,  ένα βήμα που η Αθήνα χαρακτήρισε παράνομο.

Μεταξύ των δύο κρατών μελών του ΝΑΤΟ υπάρχει διαφωνία σχετικά με την έκταση της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας του άλλου και τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες τους στη θάλασσα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία εκδήλωσε την υποστήριξη προς το μέλος της, την Ελλάδα, επέβαλε μικρές κυρώσεις στην Τουρκία και η σύγκρουση  ενός τουρκικού πολεμικού πλοίου με ελληνικό τον περασμένο μήνα έδειξε τις δυνατότητες στρατιωτικής κλιμάκωσης.

Ο Νταβούτογλου είπε ότι η Άγκυρα έχει πραγματικές διαφωνίες στους ισχυρισμούς της Ελλάδας για δικαίωμα σε δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα στη θάλασσα μέχρι τις μεσογειακές ακτές της Τουρκίας, αλλά επεσήμανε ότι η προσέγγιση του Ερντογάν είναι πολύ επικίνδυνη.

Πρόσθεσε στη συνέντευξή του, «δυστυχώς, η κυβέρνησή μας δεν παρέχει αξιοπρεπή διπλωματική απόδοση» τονίζοντας ότι εάν η Ελλάδα και η Τουρκία προτιμούν «μια επίδειξη δύναμης» έναντι της διπλωματίας, «οποιαδήποτε κρίση μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή και να κλιμακωθεί».

Ahram

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr