Γαλλία: Τα 12 μεταχειρισμένα Rafale για την Κροατία και το αίτημα της Ελλάδας...

 


Οκτώβριος 15, 2020. 08:40

 

Στην έκθεσή τους για τη Βιομηχανική και Τεχνολογική Βάση Άμυνας [BITD] σε μια εποχή κρίσης στην υγεία, που προκλήθηκε από το covid-19, οι βουλευτές Benjamin Griveaux και Jean-Louis Thiériot ανέφεραν ότι η Γαλλία προτίθεται να προτείνει 12 χρησιμοποιημένα αεροσκάφη Rafale στην Κροατία, η οποία σκοπεύει να αντικαταστήσει τα MiG-Bis / UM της αεροπορικής της δύναμης, γράφει γαλλικό δημοσίευμα.

 

Προσφορά στην Κροατία και το αίτημα της Ελλάδας

 

Σε ακρόαση της Γερουσίας στις 14 Οκτωβρίου, ο αρχηγός του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων [CEMA], στρατηγός François Lecointre, επιβεβαίωσε ότι μια τέτοια προσφορά έγινε στο Ζάγκρεμπ τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, στο μεταξύ, η Ελλάδα έχει κάνει γνωστή την πρόθεσή της να προμηθευτεί 18 Ráfale, συμπεριλαμβανομένων... 12 μεταχειρισμένων.

 

Θα πίστευε κανείς ότι υπήρξε συζήτηση για πιθανή πώληση 12 μεταχειρισμένων Rafale στην Κροατία και ότι είχαν καταρτιστεί σχέδια προς αυτή την κατεύθυνση.

Ωστόσο, η ελληνική σύμβαση δείχνει ότι αυτό δεν συνέβαινε. «Δεν έχω λεπτομέρειες, σε αυτό το στάδιο, για τις μοίρες όπου θα αφαιρεθούν αυτά τα αεροπλάνα», είπε ο CEMA στους γερουσιαστές, αναφερόμενος στην ελληνική σύμβαση [που δεν έχει ακόμη υπογραφεί].

 

Θα πρέπει πρώτα να αντικατασταθούν στις γαλλικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις

 

«Δεν πρέπει επίσης να παραμελήσουμε το γεγονός ότι πρόκειται να στερηθούμε προσωρινά από τα αεροσκάφη που βρίσκονται σε λειτουργία για την προστασία του εναέριου χώρου. Είναι επομένως απολύτως απαραίτητα», υπογράμμισε ο στρατηγός Lecointre, για τον οποίο, παρ’ όλα αυτά, η πώληση των Rafale στην Ελλάδα είναι μια «μεγάλη επιτυχία» που θα είναι «εξαιρετικά ενδιαφέρουσα» από την άποψη της διαλειτουργικότητας.

 Επίσης, και όπως αναφέρεται από την Υπουργό των Ενόπλων Δυνάμεων, Φλωράνς Παρλί, θα είναι απαραίτητο να αντικατασταθούν τα 12 Rafale που θα ληφθούν από τον στόλο των Αεροδιαστημικών Δυνάμεων, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που τέθηκαν από τον Νόμο του Στρατιωτικού Σχεδιασμού [LPM]. Εξ ου και η παραγγελία, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, τόσων νέων αεροπλάνων στην εταιρεία  Dassault Aviation.

 

Σε κάθε περίπτωση, εάν η Κροατία επιλέξει να αποκτήσει 12 μεταχειρισμένες Rafale, η εξίσωση μπορεί να γίνει περίπλοκη για την Πολεμική Αεροπορία και τη Διαστημική Δύναμη. Υπενθυμίζεται ότι το Ζάγκρεμπ εξετάζει επίσης την αγορά νέων F-16 Viper και JAS-39 Gripen C / D.

«Το μόνο που θέλουμε είναι προφανώς οι ημερομηνίες παράδοσης για αυτά τα αεροπλάνα, να είναι τέτοιες ώστε να επιτρέπουν τις (γαλλικές) Αεροδιαστημικές Δυνάμεις να είναι ικανές, ώστε να μην προηγηθεί (πριν την αντικατάστασή τους)  η όποια συμφωνία με την Ελλάδα», εξήγησε ο στρατηγός Lecointre

 Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δύο προοπτικές εξαρτούνται από τον χρόνο, ώστε να μην υπάρχει σημαντική έλλειψη σε επιχειρησιακό  και οργανικό επίπεδο στη γαλλική πολεμική αεροπορία.

Όπως σημειώνεται, ο Κροάτης υπουργός Άμυνας, Μάριο Μπανόζιτς, δήλωσε ότι η επιλογή των αεροσκαφών  από τις υποβληθείσες προσφορές που έγιναν έπειτα από την προκήρυξη του Ζάγκρεμπ θα ανακοινωθεί στις 12 Δεκεμβρίου.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr