Η «Ομόνοια» διευκρινίζει τη θέση της σε άρθρο του Γρηγόρη Καραμέλιου


Οκτώβριος 5, 2020. 18:57

Το παράρτημα στην Κορυτσά, της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «Ομόνοια» διευκρινίζει τη θέση της σχετικά με πρόσφατη ανάρτηση στο διαδίκτυο άρθρου του Γρηγόρη Καραμέλιου, ο οποίος είναι βουλευτής στο αλβανικό κοινοβούλιο.


«Διευκρινίζεται ότι οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος υπό τον Λουλζίμ Μπάσα επέστρεψαν τη βουλευτική ιδιότητά τους (παραιτήθηκαν), όπως και οι βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κινήματος για Ενσωμάτωση της Κρουεμάδι για να πιέσουν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές.

Ορισμένοι  ‘επιλαχόντες’ βουλευτές από τα δύο αυτά κόμματα αποδέχθηκαν την ιδιότητα του βουλευτή ενεργώντας με προσωπική ευθύνη, πέρα από την κομματική γραμμή, όπως ο Γρηγόρης Καραμέλιος», σημειώσαμε σε παλαιότερο δημοσίευμα.


Η ανακοίνωση της «Ομόνοιας»


«Προσφάτως ο κ. Γρηγόρης Καραμέλιος (ή με την υπογραφή του) κυκλοφόρησε κείμενο το οποίο χρήζει διευκρινήσεων.

»Πρώτον και ουσιαστικό ο εν λόγω κύριος δεν είναι Πρόεδρος του Παραρτήματος Κορυτσάς όπως ισχυρίζεται. Από ενάμιση και πλέον χρόνο για τους λόγους που τότε έγιναν γνωστοί σε όλες της δομές της Οργάνωσης και σύμφωνα με τις καταστατικές αποφάσεις των αρμοδίων φορέων της έπαψε να είναι έχει οποιαδήποτε θέση στα όργανα της.

»Επειδή ο άνδρας απ’ τα έργα του κρίνεται και όχι απ’ τα λόγια ακούγονται τόσο αστεία τα όσα προσπαθεί να μας πει στο κείμενο αυτό. Παράδειγμα προς αποφυγή είναι ο εν λόγω κύριος σε ότι αφορά στη συμβολή για ενότητα και ομοψυχία. Εξ άλλου η ανυπακοή σε συλλογικές αποφάσεις πολιτικής συνοχής είναι και ο λόγος για την αποπομπή του.

»Κενές περιεχομένου ηθικολογίες σε άλλα περιβάλλοντα. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν πολύ καλά το κατά καιρό πολιτεύεσαι του κ. Καραμέλιου. Ας μην συνεχίσουμε άλλο με επιχειρήματα. Παράκληση, όμως, ώστε στο αδιέξοδο που προσωπικά έχει οδηγηθεί και στην αδυναμία να δικαιολογήσει πράξεις του στο παρελθόν και πιο πρόσφατα, ας μην διεγείρει άστοχα την κοινή γνώμη της ΕΕΜ. Εκτός και αν ακριβώς αυτός είναι ο στόχος του», γράφει η ΔΕΕΕΜ ‘Ομόνοια’- παράρτημα Κορυτσάς.


Η απάντηση αναφέρεται στο άρθρο του Γρηγόρη Καραμέλιου, ο οποίος γράφει:

 

«Είναι κοινά αποδεκτό ότι η κατάσταση στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα δεν είναι καθόλου ικανοποιητική.

Σε όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς, οι ενώσεις ή οι οργανώσεις της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, τόσο στην Αλβανία όσο και στη Ελλάδα τους λείπει η κοινή στρατηγική, το πολιτικό πρόγραμμα και οι πολιτικές δραστηριότητες για την επίτευξη στόχων, για την ποιοτική και ποσοτική αύξηση της εκπροσώπησης ώστε να αποτελούν σημαντικούς πολιτικούς παράγοντες. Κάτι που είναι τόσο αναγκαίο για να απαιτήσει η μειονότητα μας περισσότερες ελευθερίες και δικαιώματα αλλά και να αγωνιστεί για ένα σύγχρονο κράτος που θα διέπεται από το δίκαιο, για μια ειρηνική εθνική συνύπαρξη, μακριά από μίση και διχασμούς.

Οι σημερινοί πολιτικοί σχηματισμοί που λειτουργούν (ή καλύτερα υπολειτουργούν) δεν εξυπηρετούν τα κοινά συμφέροντα των μελών της μειονότητας αλλά ομάδων ή ακόμα χειρότερα, ορισμένων ατόμων. Όσοι αποφάσισαν να ενταχθούν στα μεγάλα κόμματα ή να συμμαχήσουν μαζί τους όχι μόνο δε μπόρεσαν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων προβάλλοντας τα δίκαια αιτήματα μας αλλά κατέληξαν σε κομματικά εργαλεία παρουσιάζοντας μια εικονική πραγματικότητα.

Οι πολλαπλές πιέσεις, οι διχόνοιες, τα διλήμματα της εξουσίας κ.α. μας έκαναν να χάσουμε την πίστη στη δύναμή μας, με αποτέλεσμα να γίνουμε απλές φιγούρες στη σκακιέρα των κυβερνήσεων και των δύο πλευρών, αφήνοντας να αποφασίζουν άλλοι για τα ουσιαστικά θέματα που μας αφορούν.

Οι τελευταίες εξελίξεις, με την τροποποίηση του Συντάγματος και η αλλαγή του Εκλογικού Κώδικα που αναμένεται να εγκριθεί, μας δίνει τη δυνατότητα για ένα νέο ξεκίνημα. Ήρθε η ώρα να βάλουμε καπάκι στα λάθη του παρελθόντος και να αποφασίσουμε για μία νέα αρχή. Η ΕΘΝΙΚΉ ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΜΕΙΟΝΌΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ, ΕΝΩΜΈΝΗ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΕΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΗΣ ΑΝΗΚΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΖΗΤΙΑΝΕΥΕΙ ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥΣ.

Έτσι, θα αυξήσουμε την εθνική συνείδηση και την ατομική ευθύνη των μελών, θα συνδεθούμε μαζί τους και θα εξυπηρετήσουμε άμεσα τα συμφέροντά τους, θα στοχεύσουμε στη μείωση της υποστήριξης μεγάλων κομμάτων από ορισμένα άτομα ή ομάδες που εξυπηρετούν τα κεκτημένα συμφέροντά τους, και κατά συνέπεια, θα δημιουργήσουμε ένα πιστό και συμπαγές εκλογικό κλίμα με πολιτικά όργανα και δομές ως μειοψηφία, αλλά και πλουραλιστικό στην επιλογή αναπτυξιακών και προοδευτικών εναλλακτικών των ανταγωνιστών, παρουσιασμένα από εμάς.
»

 

--


The Hellenic Information Team