Η Ρωσία απάντησε στην έκκληση του πρωθυπουργού της Αρμενίας


Οκτώβριος 31, 2020. 19:37

«Η Ρωσία θα παράσχει κάθε απαραίτητη βοήθεια στο Γερεβάν εάν οι συγκρούσεις μετακινηθούν απευθείας στην επικράτεια της Αρμενίας».

Αυτό αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την επιστολή του πρωθυπουργού της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν προς τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις συμμαχικές υποχρεώσεις προς τη Δημοκρατία της Αρμενίας, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμφωνία του 1997 και από τη Συμφωνία Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Δημοκρατίας της Αρμενίας, της 29ης Αυγούστου 2006. Ορισμένα άρθρα αυτής της Συνθήκης προβλέπουν συγκεκριμένες ενέργειες σε περίπτωση ένοπλων επιθέσεων ή απειλών από επιθετικές πράξεις μεταξύ τους.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Ρωσία θα παράσχει κάθε απαραίτητη βοήθεια στο Γερεβάν εάν οι στρατιωτικές συγκρούσεις μετακινηθούν απευθείας στο έδαφος της Αρμενίας».

 

Η επιστολή του πρωθυπουργού της Αρμενίας

 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας ανακοίνωσε για την επιστολή του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν προς τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στην επιστολή τονίζεται ιδιαίτερα η μεταφορά ξένων οπλισμένων τρομοκρατών από τη Μέση Ανατολή και τη συμμετοχή τους σε εχθροπραξίες εναντίον του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

 «Λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα των εχθροπραξιών που πλησιάζουν τα σύνορα της Δημοκρατίας της Αρμενίας και τις καταπατήσεις στο έδαφος της Δημοκρατίας της Αρμενίας, ο Πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας για να ξεκινήσει άμεσες διαβουλεύσεις για να προσδιορίσει τους τύπους και το ποσό της βοήθειας που μπορεί να παράσχει η Ρωσική Ομοσπονδία στη Δημοκρατία της Αρμενίας.

Αναγνώριση των συμμαχικών σχέσεων μεταξύ της Αρμενίας και της Ρωσίας του 1997 και το άρθρο 2 της Συνθήκης Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας της 29ης Αυγούστου 2006».

 

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα διευκρίνισε σχετικά με τη θέση της Ρωσίας ως προς την έκκληση της Αρμενίας.


«Σε αυτήν την περίπτωση, μιλάμε για τη βασική θέση της ρωσικής πλευράς, η οποία εκφράστηκε σε σχέση με την έκκληση της Αρμενίας. Όλα όσα σχετίζονται με συγκεκριμένες μορφές θα συζητηθούν επιπλέον», δήλωσε η Ζαχάροβα στον τηλεοπτικό σταθμό «Ρωσία24», απαντώντας στο ερώτημα ποιες ενέργειες μπορούν να ληφθούν σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr