Το ΝΑΤΟ ανησυχεί για την ασφάλεια των υποβρυχίων τηλεπικοινωνιακών καλωδίων



Οκτώβριος 26, 2020.13:58

Πριν από πέντε χρόνια, οι κινήσεις ορισμένων πλοίων άρχισαν να προσελκύουν την προσοχή των παρατηρητών της ασφάλειας: η διαδρομή τους ακολουθούσε τα υποβρύχια καλώδια τηλεπικοινωνιών, μέσω των οποίων περνούν οι περισσότερες παγκόσμιες επικοινωνίες [97% της κίνησης] και οι οικονομικές συναλλαγές. 

«Θα ήταν ενοχλητικό να ακούμε ότι μια χώρα παραβιάζει καλώδια επικοινωνίας», δήλωσε εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, χωρίς να μπει στις λεπτομέρειες, τα οποία τότε εκτιμήθηκε ως σοβαρό θέμα [και εξακολουθεί να είναι].

Είναι προφανές, με το δεδομένο ότι οι οικονομίες των δυτικών χωρών βασίζονται όλο και περισσότερο στην τεχνολογία των πληροφοριών, κάθε σαμποτάζ ενός ή περισσοτέρων από αυτά τα καλώδια θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες. 

 

Η απειλή της κατασκοπείας

 

Αλλά η πιο πιθανή απειλή είναι αυτή της κατασκοπείας. Ένα πεδίο που είναι επίσης γνωστό στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ για το ότι έχει χρησιμοποιήσει, για το σκοπό αυτό, το υποβρύχιο «USS Halibut», το οποίο έχει συλλέξει πληροφορίες «ακούγοντας» τις επικοινωνίες του στόλου του Σοβιετικού Ειρηνικού στη δεκαετία του 1970 [ Επιχείρηση Ivy Bell]. Αυτή η αποστολή έχει αναληφθεί από το «USS Jimmy Carter».

 

Επισήμανση από τη Γαλλία

 

Στην Ευρώπη αυτή η απειλή επισημάνθηκε από τη Γαλλία, από τη Στρατηγική Επισκόπηση της Άμυνας και της Ασφάλειας, που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2017.


«Οι θαλάσσιες περιοχές βρίσκονται στο επίκεντρο των αυξανόμενων εντάσεων, λόγω του κεντρικού ρόλου τους στην παγκοσμιοποίηση των  ροών κάθε είδους, συμπεριλαμβανομένων της ψηφιακής επικοινωνίας [υποβρύχια καλώδια], με στοιχεία που δίνουν τη δυνατότητα εφαρμογής ναυτικών και αεροπορικών δυνατοτήτων από απόσταση», όπως υπογραμμίστηκε.

Όμως, σε γενικές γραμμές, αυτό το θέμα βρίσκεται ακόμη στην επικαιρότητα. Κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Γερουσία, ένα χρόνο αργότερα, η υπουργός των Ενόπλων Δυνάμεων, Φλοράνς Παρλί, απέφυγε να απαντήσει όταν ρωτήθηκε για τις απειλές που ενδέχεται να γίνουν στόχος αυτά τα υποβρύχια καλώδια. 

«Νομίζω ότι, σε μια αίθουσα ίσως πιο κλειστή, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε αυτά τα μάλλον εμπιστευτικά θέματα», είπε.

 

Ανησυχία από το Ηνωμένο Βασίλειο

 

Αυτή η ανησυχία εκφράστηκε επίσης από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου υπήρχε ευρεία δημοσιότητα τον Δεκέμβριο του 2017 από το «Policy Exchange».  Σύμφωνα με αυτό, το σαμποτάζ των υποβρυχίων καλωδίων θα μπορούσε να είναι μέρος της ρωσικής στρατηγικής σε περίπτωση σύγκρουσης.

Αυτό επιβεβαιώθηκε τότε από τον Αρχηγό του Επιτελείου των Βρετανικών Ένοπλων Δυνάμεων, ο οποίος τότε ήταν ο αρχηγός του στρατού, στρατάρχης Stuart Peach [ο οποίος έγινε πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ] . 

Η «ευπάθεια των [υποβρυχίων] καλωδίων στον κίνδυνο του ρωσικού σαμποτάζ αποτελεί δυνητικά καταστροφική οικονομική απειλή», είπε. 

Πρόσθεσε: «Εκτός από τα νέα της πλοία και υποβρύχια, η Ρωσία συνεχίζει να δραστηριοποιείται στις μη συμβατικές της δυνατότητες και τον πόλεμο πληροφοριών. 

Επομένως, πρέπει να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις ναυτικές δυνάμεις μας με τους συμμάχους μας για να ταιριάξουμε με τον εκσυγχρονισμό του ρωσικού στόλου».

 

Μεγάλη η σημασία των υποβρύχιων καλωδίων

 

Ωστόσο, το ζήτημα των υποβρυχίων καλωδίων δεν θίγεται τόσο συχνά όσο θα έπρεπε, εκτός εάν ένα ρωσικό πλοίο προσελκύει την προσοχή, όπως συνέβη πέρυσι, με το Yantar , ένα πλοίο ωκεανογραφικής έρευνας και αναφοράς στην Κύρια Διεύθυνση Έρευνας για τα Βαθιά Νερά [GUGI], ή ακόμα και όταν εντοπίστηκε ένα κάπως ειδικό ρωσικό υποβρύχιο στον Βισκαϊκό Κόλπο ...

Σε κάθε περίπτωση, ήταν  το μενού των Υπουργών Άμυνας των τριάντα χωρών μελών του ΝΑΤΟ, στις 23 Οκτωβρίου, ένα από τα θέματα της συνάντησής τους μέσω τηλεδιάσκεψης για την «ανθεκτικότητα».

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι το ρωσικό ναυτικό «διερευνά τα υποβρύχια δίκτυα καλωδίων επικοινωνίας», ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε «την κρίσιμη σημασία του δικτύου», επειδή «μεταδίδουν τη συντριπτική πλειονότητα των δεδομένων των παγκόσμιων επικοινωνιών» και ότι «επομένως, αυτό το ζήτημα έχει μεγάλη σημασία τόσο για την κοινωνία των πολιτών, αλλά και για διάφορες στρατιωτικές δυνατότητες».

 


Ο Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε σε μια έκθεση σχετικά με τις «ευπάθειες που συνδέονται με τα υποβρύχια καλώδια και τη σημασία της προστασίας των υποβρυχίων υποδομών».

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό να λυθεί αυτό το πρόβλημα, γιατί πρέπει να καταλάβετε ότι τα περισσότερα από αυτά τα καλώδια ανήκουν σε ιδιώτες και γνωρίζετε πού βρίσκονται. Και αυτό τα καθιστά δυνητικά ευάλωτα. Επομένως, πρέπει να παρακολουθούμε τις πιθανές ευπάθειές τους. Αυτός είναι μέρος του λόγου για τον οποίο εκπονήσαμε αυτήν την έκθεση», εξήγησε ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας.

 

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, το ΝΑΤΟ διαθέτει «εργαλεία» για την παρακολούθηση και την προστασία αυτών των υποβρυχίων καλωδίων από τις  ενδεχόμενες απειλές.

Και αυτή η αποστολή είναι μία από αυτές που έχουν ανατεθεί στη νέα Ατλαντική Διοίκηση του ΝΑΤΟ, με έδρα το Νόρφολκ των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αντλήθηκαν από τη γαλλική «Στρατιωτική Ζώνη»,  αυτή η δομή δημιουργήθηκε [ή μάλλον αναδημιουργήθηκε αφού, στο παρελθόν, υπήρχε με το όνομα "Allied Command Atlantic - SACLANT] για να εξασφαλίσει την προστασία των θαλάσσιων οδών επικοινωνίας μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής.

--

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr