«Αντιπαραγωγική» η πίεση προς τον Ερντογάν, πιστεύει εμπειρογνώμονας


Οκτώβριος 27, 2020. 15:56

Η ισχυρή πίεση από τα παγκόσμια κέντρα ισχύος  προς στην Τουρκία μπορεί να είναι αντιπαραγωγική.


 Η γνώμη αυτή εκφράστηκε σε συνέντευξη στο ‘Σπούτνικ Αρμενίας’ η επικεφαλής του Κέντρου Ανατολικών Σπουδών του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων (IMEMO) Ειρήνη Ζβιαγκέλσκαγια.


«Η πίεση προς στην Τουρκία, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του χαρακτήρα του Τούρκου ηγέτη, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη γνώμη μου, θα είναι αντιπαραγωγική. Ο Ερντογάν εκτιμά περισσότερο όταν οι άνθρωποι στρέφονται σε αυτόν με προτάσεις για έναρξη διαλόγου, για να βρουν λύσεις», είπε.

Η ειδικός πιστεύει ότι η τακτική του Ερντογάν είναι η μεγιστοποίηση των θέσεων παντού και η αποκόμιση κερδών.

«Μου φαίνεται ότι και το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν αποτελεί εξαίρεση. Πρόκειται για μια επίδειξη των δυνατοτήτων της Τουρκίας, κυρίως του στρατού, αποδεικνύοντας τη  δύναμη, την επιρροή της κ.λπ.», δήλωσε ο Ζβιαγκέλσκαγια.


Δυσπιστία

Σύμφωνα με αυτήν, όχι μόνο η Συρία, αλλά και πολλές άλλες αραβικές χώρες βλέπουν τις ενέργειες της Τουρκίας με μεγάλη δυσπιστία.

«Οι τουρκικές φιλοδοξίες στην περιοχή, οι οποίες ωθούνται από την ιδεολογία του νεο-οθωμανισμού και την επιθυμία να έχει η χώρα ηγετική θέση, συναντούν φυσικά τη δυσπιστία πολλών αραβικών χωρών. Αυτό ισχύει για την Αίγυπτο, η οποία έχει ήδη αντιμετωπίσει τις φιλοδοξίες της Τουρκίας στη Λιβύη, για παράδειγμα», δήλωσε η ειδικός.

Πρόσθεσε επίσης ότι τα ΗΑΕ είναι, επίσης, πολύ ύποπτα για τις ενέργειες της Τουρκίας. Πιστεύουν ότι η Άγκυρα έχει θέσει σε κίνδυνο τα συμφέροντα των Εμιράτων στη Λιβύη και εν μέρει στη Συρία.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αραβικές χώρες βλέπουν την επέκταση των θέσεων της Τουρκίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ  να μοιάζει με στοιχείο της γενικής ενδυνάμωσης του τουρκικού παράγοντα που επηρεάζει τα συμφέροντά τους στη Μέση Ανατολή, τόνισε η εμπειρογνώμονας.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr