Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020

Το «Ναγκόρνο Καραμπάχ» των …Δυτικών Βαλκανίων


Φώτο από albeu.com

Οκτώβριος 4, 2020. 19:28

 

Ο γνωστός Αμερικανός πολιτικός αναλυτής,  Γιανούς Μπουγκάισκι [Janusz Bugajski], συνεργάτης στο Κέντρο Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEPA) στην Ουάσιγκτον,  πολύ καλός γνώστης των Δυτικών Βαλκανίων,  δήλωσε ότι το «Ναγκόρνο Καραμπάχ» των


Βαλκανίων, όπου ξέσπασε ένας αιματηρός πόλεμος μεταξύ των Αζέρων και των Αρμενίων, θα μπορούσε να είναι η Βοσνία, εάν συνεχιστεί το υπάρχον status quo.
Σχολιάζοντας την κατάσταση στα Βαλκάνια, θα επισημάνει:

«Οι Βόσνιοι πρέπει να είναι έτοιμοι ... Αυτό το status quo μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο. Κοιτάξτε τι έγινε με την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.

 «Οι Σέρβοι προσπαθούν να προσελκύσουν την Κροατία ώστε να χωρίσουν τη Βοσνία σε τρεις μέρη, το ίδιο παιχνίδι που έπαιξαν ο Μιλόσεβιτς και ο Τούντμαν», είπε ο Μπουγκάισκι σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Αξιολογώντας τα πράγματα των Δυτικών Βαλκανίων τόνισε:

«Το παν-σερβικό σχέδιο προσελκύει το Ζάγκρεμπ στο παν-κροατικό σχέδιο, το παν-αλβανικό σχέδιο από τις κρατικές αρχές δεν υπάρχει ακόμη. Η Σερβία δεν είναι καθαρός παίκτης, φλερτάρει με την Κίνα και τη Ρωσία, η Αμερική παρακολουθεί στενά τα πάντα. 

Η Σερβία πρέπει να σταθει κάποια στιγμή και να αποφασίσει: είτε την ΕΕ είτε τη Ρωσία. 

«Η Σερβία και η Βοσνία πρέπει να αναγνωρίσουν το Κοσσυφοπέδιο, αργά ή γρήγορα»,  δήλωσε ο γνωστός αναλυτής- σύμφωνα με αλβανικό δημοσίευμα.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr