Human Rights Watch: Σε ισχύ από σήμερα στην Τουρκία η φίμωση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης


Οκτώβριος 1, 2020.21:37

Ένας νέος νόμος που επιβάλλει αυστηρό κρατικό έλεγχο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τίθεται σε ισχύ σήμερα στην Τουρκία, ένας νόμος που εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο της Άγκυρας στα τέλη Ιουλίου εν μέσω έντονης διαμάχης μεταξύ της αντιπολίτευσης και των ακτιβιστών της ελευθερίας της έκφρασης.

Η νομοθεσία επιβάλλει υποχρεώσεις σε γίγαντες του Διαδικτύου, όπως το Facebook, το Twitter και το Youtube, που στο εξής πρέπει να έχουν έναν τοπικό υπεύθυνο επικοινωνίας, νομικά υπεύθυνο για το περιεχόμενο και την υποχρέωση να αφαιρούν εκείνους που η τουρκική δικαστική αρχή αποφασίζει.

Ο νόμος επηρεάζει τα κοινωνικά δίκτυα με πάνω από ένα εκατομμύριο μοναδικούς επισκέπτες την ημέρα και απαιτεί τα δεδομένα των χρηστών τους να καταγράφονται σε τοπικούς διακομιστές, αυξάνοντας τους φόβους για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής.

 Εάν δεν εκπληρώσουν αυτές τις νέες υποχρεώσεις, οι εταιρείες θα αντιμετωπίσουν αρχικά μεγάλα πρόστιμα, de facto διακοπές και μείωση εύρους ζώνης έως και 90%.

Για το κόμμα του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κανονισμός θα χρησιμεύσει για τον «τερματισμό προσβολών και βλασφημίας».

Οι ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων, από την άλλη πλευρά, έχουν καταγγείλει το νόμο και την κατηγόρησαν ότι υπονομεύει περαιτέρω την ελευθερία της έκφρασης σε μια χώρα όπου τα περισσότερα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης βρίσκονται στα χέρια των κυβερνητικών ομάδων.


«Είναι αδύνατο σε μια χώρα, όπως η Τουρκία, να καταστέλλει και να καταστρέφει τα κοινωνικά δίκτυα, τα οποία αποτελούν μέρος της ζωής των ανθρώπων», δήλωσε η  Έμμα Σινκλέρ Ουέμπ, διευθύντρια του Human Rights Watch στην Τουρκία.

 “Η νέα νομοθεσία αναγκάζει εταιρείες όπως το Twitter και το Facebook να συμμορφωθούν με τα αιτήματα της Τουρκίας να λογοκρίνουν διαδικτυακό περιεχόμενο τους εάν θέλουν να αποφύγουν τη μείωση του εύρους ζώνης και να καταστούν άχρηστα. Προτρέπουμε την Τουρκία να καταργήσει χωρίς καθυστέρηση τον νέο νόμο για να τηρήσει την υποχρέωσή της σύμφωνα με τους δικούς της νόμους και βάσει του διεθνούς δικαίου να διατηρήσει το δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης», σημειώνει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον Ειδικό Παρατητηρή «EngelliWeb»μόνο το 2019, η Τουρκία έχει απαγορεύσει την πρόσβαση σε 408.000 ιστότοπους στο διαδίκτυο και μπλόκαρε 40.000 μηνύματα στο Twitter, 6.200 δημοσιεύσεις στο Facebook και 10.000 βίντεο στο YouTube.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr