«Αγκαλιάστηκε ο τουρκικός κόσμος»- Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν θα συνδεθούν οδικώς


Νοέμβριος 11, 2020. 08:27

Εμπειρογνώμονες που αξιολογούν τη συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας,  η οποία προβλέπει τη διάνοιξη ενός διαδρόμου μέσω του οποίου το Ναχιτσεβάν (που συνορεύει με τη Τουρκία) που θα συνδέεται οδικώς με το Αζερμπαϊτζάν. Αυτό σημαίνει ότι αλλάζει το γεωπολιτικό κλίμα και δίνει τη δυνατότητα στην Τουρκία να αυξήσει την επιρροή της στα κράτη της Κασπίας, αναφέρει τουρκικό δημοσίευμα.


 Ο πόλεμος που διήρκεσε 44 ημέρες θα δώσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην Τουρκία. Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και η παραχώρηση εδαφών στο Αζερμπαϊτζάν θα επιβλέπεται από τους 2000 Ρώσους στρατιώτες που απαρτίζουν την ειρηνευτική δύναμη που θα αναπτυχθεί στο Καραμπάχ.

Ο περιοχές Λασίν, Κελμπαγιάρ, Αγκντάμ και Γκαζάχ θα παραδοθούν στο Αζερμπαϊτζάν. Αυτό προβλέπει η συμφωνία των 9 σημείων που υπογράφηκε στη Μόσχα.

Θα ανοίξει διάδρομος από το Ναχιτσεβάν προς το Αζερμπαϊτζάν για την επικοινωνία μεταξύ τους και με τον τρόπο αυτόν η Τουρκία, για πρώτη φορά, θα έχει επίγεια επικοινωνία με το Μπακού και όπως αναφέρουν οι ειδικοί η Τουρκία θαθ αποκαταστήσει δεσμούς με τον τουρκικό κόσμο.

χάρτης του τουρκικού δημοσιεύματος

Για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, στην οποία η Αρμενία παραδέχθηκε την ήττα της, μίλησε στην Μιλιέτ, ο Δρ. Εράι Γκούσλουερ του πανεπιστημίου Altınbaş:

«Είναι μια σημαντική συμφωνία με στρατηγικά οφέλη για το Αζερμπαϊτζάν. Το γεγονός ότι  η Λασίν, Κελμπαγιάρ και Αγκντάμ αποκτήθηκαν χωρίς σύγκρουση δείχνει τα οφέλη του Αζερμπαϊτζάν. Είναι επίσης σημαντικό να εξαλειφθεί η αυτονομία του Ναχιτσεβάν και να ενταχθεί στο Αζερμπαϊτζάν δίνοντας τη δυνατότητα σε εμάς να αποκαταστήσουμε τους δεσμούς με τον τουρκικό κόσμο. Αυτός ο διάδρομος  στον νότιο Καύκασο θα αυξήσει τον επιρροή της Τουρκίας που πρέπει να τον δει ως στρατηγική κίνηση. Έτσι, το Ναχιτσεβάν, η Αρμενία, η Γεωργία  θα είναι σε θέση να συνδεθούν οδικώς με την Τουρκία, η οποία θα αυξήσει την παρουσία δυτικά της Κασπίας Θάλασσας, θα διατηρήσει την στρατιωτική υπεροχή της  και αυτό σημαίνει κέρδη για την Τουρκία», δήλωσε μεταξύ άλλων.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr