ΥΠΕΞ Ρωσίας: Ο ρόλος της Τουρκίας στην ειρηνευτική διαδικασία στο Καραμπάχ


Νοέμβριος  10, 2020.

Η συμμετοχή της Τουρκίας στην επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ περιορίζεται στη δημιουργία ενός κοινού κέντρου με τη Ρωσία για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τις συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός, αναφέρει το RIA Novosti επικαλούμενο πηγή στο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.

«Ο ρόλος της Τουρκίας περιορίζεται από το πλαίσιο του καθιερωμένου ρωσικού-τουρκικού κέντρου για τον έλεγχο της κατάπαυσης του πυρός και δεν έχει καμία άμεση σχέση με την ειρηνευτική επιχείρηση», ανέφερε η πηγή.

Η πηγή είπε ότι το κέντρο θα παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο τα αντιμαχόμενα μέρη τηρούν την κατάπαυση του πυρός. 

Θα δημιουργηθεί στην επικράτεια του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο δεν βρίσκεται δίπλα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Χθες, το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία, με τη συμμετοχή της Ρωσίας, κατέληξαν σε συμφωνία για την παύση των εχθροπραξιών στη ζώνη Ναγκόρνο-Καραμπάχ από τις 10 Νοεμβρίου και για την εισαγωγή εκεί ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων. 

Αργότερα, το Κρεμλίνο δημοσίευσε κοινή δήλωση των Προέδρων της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν Βλαντιμίρ Πούτιν και Ιλάμ Αλίγιεφ, καθώς του πρωθυπουργού της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, διευκρινίζοντας τις λεπτομέρειες της συμφωνίας,  η οποία προβλέπει το Γερεβάν να αποσύρει τις ένοπλες δυνάμεις του από το Καραμπάχ, και μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα μεταφέρει στο Μπακού τις περιοχές Κελμπαγιάρ και Λαχίν,  που ελέγχει στα εδάφη του μη αναγνωρισμένου Ναγκόρνο.

Ταυτόχρονα, η Αρμενία και το Καραμπάχ θα συνδεθούν μέσω του διαδρόμου Λαχίν και το Αζερμπαϊτζάν δεσμεύθηκε να παρέχει ασφαλή κίνηση κατά μήκος αυτού του διαδρόμου.

Αυτή η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από ενάμιση μήνα εχθροπραξιών στο έδαφος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η οποία ξεκίνησε στις 27 Σεπτεμβρίου. 

Το Αζερμπαϊτζάν προσπάθησε να τερματίσει την «αρμενική κατοχή» της περιοχής, η οποία ανήκε νόμιμα σε αυτήν από την εποχή της ΕΣΣΔ, αλλά κατοικήθηκε ιστορικά από τους Αρμένιους.

Το Αζερμπαϊτζάν υποστηρίχθηκε ανοιχτά από την Τουρκία, η οποία δήλωσε ότι είναι έτοιμη να προσφέρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της στις μάχες.

 Ταυτόχρονα, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ θεωρείται ανεξάρτητη δημοκρατία από το 1991, αλλά δεν έχει αναγνωριστεί από κανένα κράτος στον κόσμο.

Vedomosti

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr