Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

Περιφερειακό φόρουμ για τη συνεργασία στα Δυτικά Βαλκάνια

 


Νοέμβριος 2, 2020. 20:51

 

Σκόπια

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, συμμετείχε σήμερα στο περιφερειακό φόρουμ για νέους ηγέτες, που διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κίνημα στη Σερβία από το Νόβι Σαντ, αφιερωμένο στην περιφερειακή οικονομική συνεργασία, με ιδιαίτερη έμφαση σε λύσεις για τη σύνδεση  των χωρών σε συνθήκες πανδημίας, όπως ανέφερε το γραφείο Τύπου  της κυβέρνησης.

Στη διάσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα,  ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας τόνισε ότι περισσότερο από ποτέ η πανδημία  του κορωνοϊού έδειξε ότι όλα στην περιοχή συνδέονται με ένα σύστημα – οι υποδομές, η οικονομία,  το περιβάλλον ακόμη και τα πολιτικά συστήματα. Τέτοιες κρίσεις, επεσήμανε, είναι μια δοκιμασία για την κατάσταση σε μια κοινωνία, τι είναι ισχυρή και τι είναι αδύναμη σε αυτήν.

«Σε συνθήκες κρίσης, οι χώρες μας εργάζονται και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία μεταξύ μας. Οι συντονισμένες απαντήσεις στις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε έχουν επίσης οφέλη. Ενισχύσαμε την υφιστάμενη συνεργασία, δείξαμε υψηλό βαθμό αλληλεγγύης και ικανότητας λήψης αποφάσεων για τους πολίτες των χωρών μας.

 Οι νέοι πρέπει να είναι μέρος αυτών των διαδικασιών. Χρειαζόμαστε τη δημιουργικότητά τους, χρειαζόμαστε την ενέργεια και την ικανότητά τους να βλέπουν τα εμπόδια ως ευκαιρίες, γιατί σε αυτούς τοποθετούμε όλες τις ελπίδες, ό,τι δεν θα ήταν σε θέση να ολοκληρωθεί αυτό που ξεκινήσαμε πριν από αρκετές δεκαετίες, δήλωσε ο Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός Ζάεφ τόνισε ότι η εκπαίδευση και η αύξηση των ικανοτήτων των νέων είναι καθοριστικής σημασίας για την περαιτέρω πρόοδο.

«Παρατηρούμε αυξημένη μετανάστευση και πρέπει να την δούμε ως αμφίδρομη οδό. Θέλουμε και δημιουργούμε ευκαιρίες για όσους έχουν φύγει να επιστρέψουν, για να μπορούν να χρησιμοποιούν τις νέες δεξιότητες που έχουν μάθει στη χώρα τους. Η ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων είναι ένα πολιτιστικό όφελος που πρέπει συνεχώς να το καλλιεργούμε, τόνισε ο πρωθυπουργός Ζάεφ.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν και παρουσιάστηκαν τα κοινά συμπεράσματα που συζήτησαν οι τρεις ηγέτες σε τριμερή συνάντηση την περασμένη Παρασκευή στο πλαίσιο της ανανεωμένης πρωτοβουλίας περιφερειακής συνεργασίας.

 Φέτος, η Βόρεια Μακεδονία, μαζί με τη Βουλγαρία, συμπροεδρεύουν στη Διαδικασία του Βερολίνου, της οποίας η σύνοδος κορυφής θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr