Προσωπικό ενδιαφέρον του Ερντογάν η εξαγορά της ουκρανικής Motor Sich

 


Νοέμβριος 2, 2020. 22:24

Η Ουκρανία εμποδίζει Κινέζους επενδυτές να αποκτήσουν μετοχές του ουκρανικού κατασκευαστή κινητήρων αεροσκαφών Motor Sich (Мотор Сич) εδώ και τέσσερα χρόνια.


 Ωστόσο, τώρα στο Κίεβο έγινε αποδεκτό ότι οι μετοχές της επιχείρησης θα μπορούσαν να πωληθούν στην Τουρκία. 

Αυτό θεωρήθηκε ως προσωπικό επιχειρηματικό ενδιαφέρον και συμφέρον του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Στα τέλη Οκτωβρίου, οι Times Of Middle East, δημοσίευσαν ένα άρθρο στο οποίο αναφέρεται ότι τον Αύγουστο του 2020, ο Αντιπρόεδρος της Ουκρανίας - Υπουργός Στρατηγικών Βιομηχανιών  Ολέγκ Ουρούσκι πρόσφερε στους εκπροσώπους των τουρκικών εταιρειών να αγοράσουν το 50% των μετοχών της Motor Sich για την υλοποίηση της Ουκρανο-Τουρκικής συνεργασίας στον τομέα της κατασκευής κινητήρων αεροσκαφών.

Το άρθρο της Times Of Middle East σημειώνει ότι η Ουκρανία γίνεται ο κύριος εταίρος της Τουρκίας στον κατάλογο των σημαντικών ναυτικών εξελίξεων. 

Συμπεριλαμβανομένων σε τομείς όπως οι κινητήρες turboprop και diesel, αεροηλεκτρονικά, παραγωγή στρατιωτικών αεροσκαφών, πυραύλων κατά των πλοίων και κρουζ, ραντάρ και τεχνολογία παρακολούθησης, ρομποτική, πυραυλοκινητήρες.

«Η τεχνολογική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια, θέτοντας τα θεμέλια για μια επιστημονική και τεχνολογική συμμαχία με εκτεταμένες επιπτώσεις στη γεωπολιτική σταθερότητα στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας», γράφει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με τους Times της Μέσης Ανατολής, η Ουκρανία και η Τουρκία σκοπεύουν να συνεργαστούν ενεργά στην παραγωγή μαχητικών αεροσκαφών.

 Σημειώνεται ότι η Άγκυρα και το Κίεβο υπέγραψαν συμφωνία για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία ύψους 200 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών, ή 36 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Η δημοσίευση σημειώνει ότι αυτά τα κεφάλαια είχαν ως στόχο τη βελτίωση των εξελίξεων στον τομέα της κατασκευής κινητήρων.

Έτσι, η Ουκρανία και η Τουρκία έχουν ξεκαθαρίσει σαφώς τα αμοιβαία συμφέροντά τους στην ανάπτυξη της συνεργασίας για την παραγωγή drone. 

Η βάση της συνεργασίας ήταν μια συμφωνία το 2018 για την απόκτηση τουρκικών drone Bayraktar TB2 από την Ουκρανία που κατασκευάστηκαν από την Baykar Makina.

 Η Τουρκία ενδιαφέρεται να αποκτήσει μια ουκρανική επιχείρηση όσον αφορά την επίλυση του τεχνικού ζητήματος της ενσωμάτωσης των drones της με κινητήρες. 

Η Motor Sich προμηθεύει ήδη κινητήρες drone σε έναν Τούρκο κατασκευαστή. Μετά την απόκτηση της επιχείρησης αυτής, η Τουρκία θα είναι σε θέση να συγκεντρώσει έναν εντελώς αυτόνομο κύκλο παραγωγής για τη δημιουργία drone, τα οποία είναι ένα από τα πιο απαιτητικά αγαθά στην αγορά όπλων.

Ταυτόχρονα, όπως σημειώνει η εφημερίδα, ο Τούρκος πρόεδρος έχει προσωπικό συμφέρον να αποκτήσει την επιχείρηση, καθώς η κόρη του Σουμεϊγιέ Ερντογάν είναι παντρεμένη με τον επικεφαλής της Baykar Makina, Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ.

Οι δημοσιογράφοι τονίζουν ότι σε περαιτέρω συνεργασία με την Τουρκία, το Κίεβο θα πρέπει να λάβει υπόψη τα προσωπικά συμφέροντα του Ερντογάν σε αυτό το θέμα.

Взгляд  (vzglyad)

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr