Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Παράνομη η φυλάκιση του Σελαχατίν Ντερμιτάς


Δεκέμβριος 23, 2020. 21:10

 

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) ανακοίνωσε την τελική του απόφαση σχετικά με την υπόθεση  του προέδρου του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών – HDP, Σελαχατίν Ντερμιτάς [Selahattin Demirtaş], η οποία  υπόθεση κατατέθηκε το 2017, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Sözcü.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπενθύμισε στην Άγκυρα την υποχρέωσή της να εκπληρώσει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, καθώς όπως υπογραμμίζει δεν υπάρχει έννομος λόγος κράτησής του.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle στην τουρκική, ο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Σελαχατίν Ντερμιτάς  τέθηκε υπό κράτηση για πολιτικούς λόγους, όχι για νομικούς λόγους, και όπως υπογραμμίζει παραβιάστηκε το δικαίωμα ψήφου και εκλογής του.

Το ΕΔΑΔ κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι παραβιάστηκε η ελευθερία έκφρασης του Ντεμιρτάς ως βουλευτή.

Το δικαστήριο υπενθύμισε την υποχρέωση της Άγκυρας να εκπληρώσει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ σύμφωνα με το άρθρο 46 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και προειδοποίησε ότι τα δικαιώματα του Ντεμιρτάς θα θεωρούνται ότι «παραβιάζονται συνεχώς», εκτός εάν εκπληρωθεί η απόφαση.

Σύμφωνα με την απόφαση, η Άγκυρα θα καταβάλει στον Ντερμιτάς 3.500 ευρώ ως υλική αποζημίωση και 25 χιλιάδες ευρώ ως ηθική αποζημίωση καθώς και 31.900 ευρώ σε δικαστικά έξοδα.

 Όπως είναι γνωστό, σημειώνει το δημοσίευμα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην πρώτη απόφασή του της 20ής Νοεμβρίου 2018, αποφάσισε ότι ο Ντερμιτάς θα πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως, αλλά αυτή η απόφαση δεν εφαρμόστηκε μετά την παρέμβαση του Προέδρου Ερντογάν ότι «θα ενεργήσουμε αντίθετα με αυτήν, για να ολοκληρώσουμε τη δουλειά».

Οι δικηγόροι του Ντερμιτάς, τονίζουν ότι ο Σελαχατίν Ντερμιτάς, ο οποίος συνελήφθη στις 4 Νοεμβρίου 2016 τέθηκε υπό κράτηση παράνομα για πολιτικούς σκοπούς  εκπροσωπώντας την αντιπολίτευση και ζήτησαν βάσει της ευρωπαϊκής απόφασης την άμεση απελευθέρωσή του.

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr