Ζόραν Ζάεφ: Δεν ευθύνεται η Βόρεια Μακεδονία για το βουλγαρικό βέτο


Δεκέμβριος 14, 2020. 18:34

Σκόπια.

Η Βόρεια Μακεδονία δεν ευθύνεται για το βουλγαρικό βέτο. 

Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις, και γνωρίζουμε και  το γνωρίζουν ότι υπάρχει δυνατότητα επίλυσης, δήλωσε ο πρωθυπουργός  Ζόραν Ζάεφ  προσθέτοντας ότι είναι πεπεισμένος παρά τις έντονες αντιδράσεις της βουλγαρικής κυβέρνησης. 

Στην έκθεση σχετικά με το έργο που έγινε τις τελευταίες 100 ημέρες από τη νέα κυβέρνηση κυριαρχούσαν από τα ανοιχτά ζητήματα με τη Βουλγαρία. 

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το βέτο της Βουλγαρίας ήταν άδικο. Υποσχέθηκε ότι παρόλα αυτά, δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις - θα φέρουμε την Ευρώπη στο σπίτι - είπε ο Ζάεφ.

«Ούτε αυτή η κυβέρνηση, ούτε η χώρα μας, ούτε ο λαός μας δεν έχουν την παραμικρή ενοχή για αυτήν την κατάσταση. Η μακεδονική  εθνική ταυτότητα δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο  διαπραγματεύσεων και δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε το δικαίωμά μας για αυτοδιάθεση που εγγυούνται όλα τα διεθνή ιδρύματα και συμβάσεις.

Ελπίζουμε  ότι αυτή η ζημιά στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θ αποκατασταθεί σύντομα. Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει ο αποκλεισμός να σταματήσει τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις, αλλά θα εντείνει τον ρυθμό, παραμένοντας πλήρως δεσμευμένη στις διαπραγματεύσεις με τη Βουλγαρία. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν δυνατές λύσεις και το ξέρουν», είπε ο Ζάεφ.

Ο Ζάεφ ισχυρίζεται ότι στο ‘no paper’  που ο ειδικός απεσταλμένος Μπουκόφσκι υπέβαλε στην κυβέρνηση της Σόφιας, ήταν οι ήδη καθιερωμένες θέσεις που οι δύο χώρες αντάλλαξαν ως ιδέες για την επίλυση ανοιχτών ζητημάτων.

 Λέει ότι το έγγραφο διευκρίνισε τη χρήση του επιθέτου του ονόματος, τη μη ύπαρξη εδαφικών αξιώσεων από την πλευρά μας και ότι δεν παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις του γείτονα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αρτάν Γκρούμπι διαβεβαιώνει επίσης ότι δεν γίνεται διαπραγμάτευση γλώσσας και ταυτότητας.

«Ως ανώτατος εκπρόσωπος της αλβανικής κοινότητας στην κυβέρνησή μας, θα ήθελα να υποστηρίξω πλήρως την σλαβομακεδονική κοινότητα στις κοινές προσπάθειες για την έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να επαναλάβω και να διαβεβαιώσω ότι δεν συζητείται σε καμία περίπτωση με το γείτονά μας ζητήματα γλωσσικής ταυτότητας και επομένως δεν υπάρχει καθόλου χώρος για φόβο», είπε ο Γκρούμπι.

Ο Ζάεφ δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση πολιτικών αρχηγών μέχρι το τέλος του έτους, για την οποία επέμεινε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

 Είπε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, την κρίση της πανδημίας, αλλά και άλλα θέματα που ενδιαφέρουν τους πολίτες. 

Εάν δεν γίνει με πρόταση από τον Πρόεδρο Πενταρόφσκι, είπε ότι θα πραγματοποιηθεί με δική του πρωτοβουλία.

 

ТЕЛЕВИЗИЈА ТЕЛМА

-The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr