Η Βουλγαρία απελαύνει Ρώσο διπλωμάτη για κατασκοπεία

 


Η ρωσική πρεσβεία ανακοίνωσε ότι είναι αβάσιμη η κατηγορία  του βουλγαρικού ΥΠΕΞ

Δεκέμβριος 20, 2020. 20:42

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι ένας διπλωμάτης από τη Ρωσική Πρεσβεία στη Σόφια κηρύχθηκε «persona non grata» για ενέργειες ασυμβίβαστες με το διπλωματικό καθεστώς και του δόθηκε 72 ώρες για να εγκαταλείψει τη χώρα.

Η διπλωματική νότα παραδόθηκε στον αναπληρωτή Προϊστάμενο της Ρωσικής Πρεσβείας από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και η Υπουργός Εξωτερικών Αικατερίνα Ζαχαρίεβα έλαβε επιστολή από τον Γενικό Εισαγγελέα Ιβάν Γκέσεφ, στην οποία αναφερόταν ότι στις διαδικασίες πριν από την έρευνα καθορίστηκε πώς ο διπλωμάτης συνέλεξε πληροφορίες, οι οποίες αποτελούν κρατικό μυστικό.

Αυτή η πράξη είναι εγκληματικό αδίκημα βάσει του Ποινικού Κώδικα. Λόγω, όμως,  του ότι ο δράστης απολάμβανε ασυλία βάσει της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις, η προηγούμενη διαδικασία τερματίστηκε, ανέφερε δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας. Είναι ο έκτος Ρώσος διπλωμάτης που απελαύνεται από μέλος του ΝΑΤΟ από τον Οκτώβριο του 2019.

Η ρωσική πρεσβεία στη Σόφια δήλωσε ότι η απέλαση ήταν αβάσιμη και ότι η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει με το ίδιο μέτρο.

Οι Βούλγαροι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο Ρώσος διπλωμάτης ζήτησε να πληροφορηθεί ευαίσθητα στρατιωτικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων σχετικά με τον αριθμό των αμερικανικών στρατευμάτων σε στρατιωτικές ασκήσεις στη Βουλγαρία.

Είχε, μάλιστα, επικοινωνήσει με έναν Βούλγαρο υπήκοο στον οποίο είχε υποσχεθεί χρηματικό ποσό για πληροφορίες.

Κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος, η Βουλγαρία ήταν ο σημαντικότερος σύμμαχος της Μόσχας στην Ανατολική Ευρώπη.

Παρά τις μετέπειτα σποραδικές εντάσεις, η Ρωσία είναι ο κύριος προμηθευτής ενέργειας της Βουλγαρίας και οι δύο χώρες καλλιεργούν στενούς πολιτιστικούς και άλλους δεσμούς.

Zurnal

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr