Λιβύη: Τούρκοι αξιωματικοί στην Τρίπολη για εκπαίδευση των δυνάμεων της GNA




Δεκέμβριος 23, 2020. 19:18

Τρίπολη.

 

Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, μέσω μιας ομάδας αξιωματικών που βρίσκονται στην Τρίπολη, ξεκίνησε εκπαιδευτικά μαθήματα για τις δυνάμεις της Κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας, στο πλαίσιο συμφωνίας που συνήφθη μεταξύ των δύο μερών, όπως σημειώνει το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ‘Nova’.

 «Αυτό το εκπαιδευτικό μάθημα αποτελεί μέρος της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας που έχει συναφθεί μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, προκειμένου να επιτευχθούν στις δυνάμεις διεθνή πρότυπα», ανέφερε σε δήλωσή του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

 Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε χθες πρόταση παράτασης για την ανάπτυξη στρατιωτικού προσωπικού στη Λιβύη για άλλους 18 μήνες.

 Το κείμενο υποβλήθηκε από την τουρκική προεδρία, η οποία  επικαλέστηκε την πιθανότητα επανάληψης επιθέσεων από τον αυτοαποκαλούμενο Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) που διοικεί ο στρατηγός  Χαλίφα Χαφτάρ κατά των δυνάμεων της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA). 

 Το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε μια πρώτη πρόταση προς τούτο τον Ιανουάριο του 2020 ως απάντηση σε αίτημα για βοήθεια από τον πρωθυπουργό του GNA  Φαγιέζ αλ Σάρατζ μετά την επίθεση που ξεκίνησαν οι δυνάμεις του Χαφτάρ. 

  Η ανάπτυξη τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη αποτελεί μέρος της συμφωνίας συνεργασίας που υπεγράφη στην Κωνσταντινούπολη από τον Σάρατζ και τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, μαζί με την αμφιλεγόμενη συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Σχετική και η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου άμυνας:


Milli Savunma Bakanlığı: 500 yıllık ortak tarihe dayalı çok yönlü ilişkilerimiz bulunan Libyalı kardeşlerimize destek için Libya Silahlı Kuvvetlerine yönelik eğitimlerimiz aralıksız devam ediyor.
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr