Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

Κατασκοπεία στον ιταλικό γίγαντα Άμυνας Leonardo


Δεκέμβριος 23, 2020. 18:33

Η ιταλική πολυεθνική εταιρεία αεροδιαστήματος, άμυνας και ασφάλειας, Leonardo, ανέφερε ότι δύο άτομα από το προσωπικό της που εργάζονταν σε κρίσιμες θέσεις έκλεψαν, τουλάχιστον, 10 Gigabytes δεδομένων και τοποθέτησαν συγχρόνως ιούς στους υπολογιστές της εταιρείας για παραπλάνηση.

Σύμφωνα με το Reuters, τα δεδομένα που έχουν κλαπεί μεταξύ της περιόδου 2015-17 περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τα ηλεκτρονικά συστήματα του μεγαλύτερου μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος της Ευρώπης nEUROn,  του C-27J μεταφορικού αεροσκάφους και  του turboprop ATR.

Μετά από αίτημα της εταιρείας Leonardo, η οποία διαπίστωσε ότι υπήρχε μια ανώμαλη ροή δεδομένων από ορισμένους υπολογιστές,  η αστυνομία είχε ξεκινήσει έρευνα από το 2017.

Αποτέλεσμα της έρευνας αυτής ήταν η σύλληψη 2 υπαλλήλων της Leonardo.

Οι δικηγόροι τους υποστήριξαν ότι οι 2 υπάλληλοι δεν ασχολήθηκαν με κατασκοπεία ή εκβιασμό, αλλά για να επιδείξουν τις δεξιότητές τους.

Το Reuters στις αρχές του μήνα είχε αναφέρει ότι:

«Οι εισαγγελείς της Νάπολης ανέφεραν ότι ένας πρώην υπάλληλος στο τμήμα κυβερνοασφάλειας του Λεονάρντο ήταν ύποπτος ότι χρησιμοποίησε κακόβουλο λογισμικό για να μολύνει 94 υπολογιστές για να εξαγάγει «διαβαθμισμένες πληροφορίες σημαντικής αξίας για την εταιρεία».

Η εταιρεία  σε νεότερη ανακοίνωσή της ανέφερε ότι από αυτούς τους υπολογιστές οι 33 βρίσκονται στο εργοστάσιο Pomigliano, προσθέτοντας ότι εκεί δεν περιέχουν απόρρητες πληροφορίες.

Ενδιαφέρον για το θέμα είχε δείξει και το ΝΑΤΟ που συγκαταλέγεται μεταξύ των πελατών της ιταλικής εταιρείας.

 --

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr