Αλβανία: «Λεηλασία 16 εκατομμύρια μέτρων ακτογραμμής»


Ιανουάριος 21, 2021. 18:22. Ελλάδα.

 

 Υπάρχει άρνηση στην πρόθεση  δήλωσης των κατοίκων της Νότιας Ακτής της Αλβανίας  που θέλουν να κατοχυρώσουν την περιουσία τους, την οποία έχουν κληρονομήσει ή αποκτήσει βάσει του νόμου. 

Το 2018 η κυβέρνηση μεταβίβασε στην κυριότητα του υπουργείου Τουρισμού 16 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα ακτογραμμής από την Αυλώνα μέχρι το Εξαμίλι, αγνοώντας τα πιστοποιητικά ιδιοκτησίας, είτε αυτά αποκτήθηκαν με κληρονομιά είτε με νόμο, γράφει η αλβανική εφημερίδα MAPO (Gazeta Mapo) τονίζοντας ότι οι κάτοικοι όλων των νότιων περιοχών θα αποζημιωθούν με γελοία ποσά προκειμένου να καρπωθούν τα ‘φιλέτα’ οι «στρατηγικοί επενδυτές».

Σύμφωνα με υπολογισμούς της εφημερίδας  είναι περισσότερα από 16 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα ακτογραμμής ή 1600 εκτάρια από την Αυλώνα έως το Εξαμίλι που περνούν στο κράτος.

 Ο χάρτης αναφέρει ότι οι παραλίες σε Δρυμάδες, Χιμάρα, Βούνο, Πικέρνη, Κακομιάς, Λούκοβο, Εξαμίλι και Αγίους Σαράντα έχουν περάσει και διαχειρίζονται όλες από το Υπουργείο Τουρισμού, με εξαίρεση το Κηπαρό  και το Μπόρσι. 

 

Έτσι, κανείς ντόπιος δεν ενδιαφέρεται να επενδύσει μακροχρόνια και οι κάτοικοι των παράκτιων περιοχών επενδύουν μόνο σε δωμάτια ή εστιατόρια, που αποτελούν τη μόνη πηγή διαβίωσης για αυτούς. Με τον τρόπο αυτό ο φιλικός προς την κυβέρνηση επενδυτής να παραμείνει ο μόνος ενδιαφερόμενος στην περιοχή, φυσικά έναντι μιας δωροδοκίας.

 

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η διαδικασία εκχώρησης της νότιας παράκτιας περιοχής άρχισε από το 2014 όταν η κυβέρνηση ψήφισε νόμο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις και τον Τουρισμό, στον οποίο καθόριζε οποιονδήποτε έχτιζε ξενοδοχεία σε μια συγκεκριμένη αξία στην νότια  ακτή ως 'στρατηγικό επενδυτή' και διέθεσε κρατικά ακίνητα που ήταν διαθέσιμα εκεί.

Όπως σημειώνεται  τα δικαστήρια έχουν ήδη τεθεί υπό κυβερνητικές εντολές και οι κάτοικοι που υπερασπίζονται την ιδιοκτησία τους μπαίνουν στο περιθώριο. Αφού, υπάρχει ο ισχυρισμός ότι πρόκειται για κρατική περιουσία η οποία βασίζεται σε μια σειρά νόμων και αποφάσεων που μειώνουν σημαντικά τους ιδιοκτήτες.

Αυτό, όπως τονίζεται, πρόκειται για ένα σχέδιο κλοπής της περιουσίας (των πραγματικών ιδιοκτητών).

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr