Στην έδρα ΝΑΤΟ: «Ελλάδα και Τουρκία συζητούν για αποφυγή έντασης στην ανατολική Μεσόγειο»


«Η Άγκυρα και η Αθήνα επιδιώκουν να δημιουργήσουν μηχανισμούς για την αποφυγή στρατιωτικής σύγκρουσης στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου»

Ιανουάριος 15, 2021. 19:14. Ελλάδα.

Τουρκικές στρατιωτικές πηγές δήλωσαν ότι η Άγκυρα και η Αθήνα θα συνεχίσουν τις τεχνικές συναντήσεις σε στρατιωτικό επίπεδο την επόμενη εβδομάδα, αφού συμφώνησαν την περασμένη Δευτέρα να πραγματοποιήσουν διερευνητικές συνομιλίες για να επιλύσουν τη διαφωνία τους σχετικά με τα θαλάσσια σύνορά τους μετά από 10 ημέρες, σημειώνει η Αλ Τζαζίρα.

Οι πηγές πρόσθεσαν ότι στρατιωτικές τεχνικές συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα πραγματοποιηθούν στην έδρα του Οργανισμού Συνθήκης του Βόρειου Ατλαντικού (ΝΑΤΟ) στην πρωτεύουσα του Βελγίου, Βρυξέλλες, καθώς και οι δύο χώρες είναι κράτη - μέλη της Συμμαχίας.

Οι στρατιωτικές τεχνικές συναντήσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αναφέρονται σε πτυχές που σχετίζονται με τη θέσπιση μηχανισμών για την αποφυγή αψιμαχιών μεταξύ τους στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς οι δυνάμεις των δύο χωρών πραγματοποίησαν ειδικές στρατιωτικές ασκήσεις η καθεμία από αυτές με περιφερειακούς εταίρους, καθώς δύο πολεμικά πλοία συγκρούστηκαν μαζί τους τον περασμένο Αύγουστο.

Από την άλλη πλευρά, οι διερευνητικές (προκαταρκτικές) πολιτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών επιδιώκουν την εξεύρεση λύσης στη διαμάχη για την κυριαρχία επί των περιοχών της ανατολικής Μεσογείου που διεκδικεί κάθε μέρος.

Η Άγκυρα και η Αθήνα διεξήγαγαν 60 γύρους συνομιλιών μεταξύ 2002 και 2016, αλλά τα σχέδια για την επανάληψη των συνομιλιών πέρυσι καθυστέρησαν από την Τουρκία, αφού έστειλε πλοίο για να εξερευνήσει ενεργειακούς πόρους σε αμφισβητούμενες περιοχές στην ανατολική Μεσόγειο, εξοργίζοντας την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Διερευνητικές συνομιλίες

 

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε νωρίτερα ότι οι διερευνητικές διαπραγματεύσεις με την Αθήνα θα πραγματοποιηθούν στις 25 του τρέχοντος μήνα στην Κωνσταντινούπολη, σε μια στιγμή που ο Έλληνας ομόλογός του εξέφρασε την προθυμία του να συμμετάσχει σε κοινές εξερευνητικές συνομιλίες για την υφαλοκρηπίδα και τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες.

Αναφέρεται ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέβαλαν κυρώσεις σε τουρκικές προσωπικότητες τον περασμένο μήνα, ως απάντηση σε αυτά που είπαν ότι ήταν «μονομερείς δραστηριότητες και προκλήσεις» σε αμφισβητούμενα ύδατα κοντά στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Al Jazeera

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr