Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Βουλγαρικά πανεπιστήμια στα Σκόπια: Ειλικρίνεια ή κρυφές προθέσεις;


Ιανουάριος 15, 2021. 20:31. Ελλάδα.

Σκόπια.

Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας μέσω του Ειδικού Απεσταλμένου της Βόρειας Μακεδονίας, Βλάντο Μπουκόφσκι, παρουσίασε το σχέδιο δράσης της Βουλγαρίας για να ξεπεραστούν οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, με επίκεντρο αυτής της δράσης τα έργα υποδομής αλλά και έμφαση στην πρόταση για «άνοιγμα  βουλγαρικών πανεπιστημίων στη Βόρεια Μακεδονία», σημειώνει η εφημερίδα των Σκοπίων, Nova Makedonija.

Αν και αυτή η πρόταση, συνεχίζει το άρθρο, φαίνεται συμβατή με τις προθέσεις της κυβέρνησης  της Βόρειας Μακεδονίας για εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, αυτή η θέση στο σχέδιο δράσης της Βουλγαρίας δημιουργεί ένα δίλημμα για τους τοπικούς εμπειρογνώμονες, καθηγητές, ιστορικούς, γλωσσολόγους… Οι προθέσεις αυτές έχουν πραγματική βάση και είναι ειλικρινείς ή υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις κρυφών τάσεων και προθέσεων πίσω από αυτά;

Εργαλείο για τη διάδοση της βουλγαρικής προπαγάνδας στις νεότερες γενιές της Βόρειας Μακεδονίας

Οι ανησυχίες των διανοουμένων της Βόρειας Μακεδονίας αφορούν στην πραγματικότητα τις προθέσεις της Σόφιας, δηλαδή εάν το αίτημα για άνοιγμα βουλγαρικών πανεπιστημιουπόλεων  στοχεύει στην καθιέρωση ειλικρινούς συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης, που θα μπορούσε να ωφελήσει τους ανθρώπους των δύο χωρών ή θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για τη διάδοση της βουλγαρικής προπαγάνδας μεταξύ των νεότερων γενεών στη Βόρεια Μακεδονία.

Όπως επισημαίνουν όλοι οι καθηγητές με τους οποίους έχουμε συζητήσει, αυτό δεν είναι καθόλου αφελές αίτημα και αναμφίβολα μπορεί να παρατηρηθεί μέσω ενός ιστορικού πρίσματος, από τη στιγμή που το βουλγαρικό βασίλειο στην επικράτειας  τότε της Βόρειας Μακεδονίας, άνοιξε σχολεία αφομοίωσης, όπου αρνούνταν η σλαβομακεδονική σκέψη και προωθούνταν οι βουλγαρικές ιδέες.

 

Να γίνει και «μακεδονικό» πανεπιστήμιο στη Βουλγαρία

 

Επιπλέον, στο πλαίσιο μιας πιο εμπεριστατωμένης παρατήρησης αυτού του ζητήματος, η στάση απέναντι στη σλαβομακεδονική μειονότητα στη Βουλγαρία, η οποία στερείται των βασικών δικαιωμάτων στην εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα, τουλάχιστον στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, δεν πρέπει να παραβλέπετε και ο σχηματισμός  ενός παραρτήματος Πανεπιστημίου της Βόρεια Μακεδονίας στην επικράτειά τους. Οι συνομιλητές, μας ρωτούν για τι είδους σχέσεις καλής γειτονίας και αμοιβαίας έκφρασης καλής θέλησης μιλάμε τότε;

 

Θα ξαναζήσουμε αυτό που έγινε στο παρελθόν

Σύμφωνα με τη Νατάσα Κότλαρ-Τραΐκοβα, επιστημονική σύμβουλο και καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Εθνικής Ιστορίας, η Βόρεια Μακεδονία αρχίζει σχέσεις με τη Βουλγαρία από μια παράλογη σε μια πιο παράλογη κατάσταση.

«Η συνεργασία δεν είναι πρόβλημα, είτε είναι οικονομική, πολιτιστική ή με άλλο τρόπο. Υπάρχει μια σοβαρή επίθεση στο σύστημα εθνικής ασφάλειας της Βόρειας Μακεδονίας, που αρνείται ό, τι είναι ιστορική κληρονομιά και ταυτότητα της Βόρειας Μακεδονίας, κυριολεκτικά για την εξασφάλιση εδαφικών φιλοδοξιών ή επιρροών», δήλωσε η Κότλαρ. Πρόσθεσε ότι το απόρρητο της όλης διαδικασίας δημιουργεί αμφιβολίες για την ειλικρίνεια των προθέσεων της Σόφιας.

Η Έλκα Γιάτσεβα -Ούλκαρ, σύμβουλος έρευνας στο Ινστιτούτο Μακεδονικής Γλώσσας, Κρίστε Μισίρκοφ, έχει παρόμοια άποψη:

«Το άνοιγμα των βουλγαρικών πανεπιστημιουπόλεων δεν είναι παρά η εξάπλωση της βουλγαρικής προπαγάνδας κατά την 21ο αιώνα. Το περίεργο είναι γιατί κανείς δεν αντιδρά εδώ. Οι Βούλγαροι απαιτούν εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, το κάναμε αμέσως. Αυτό που απέτυχαν να επιτύχουν εδαφικά, το κάνουν τώρα μέσω της προπαγάνδας», λέει η Γιάτσεβα.

Παλαιότερα, η Βουλγαρία προσπάθησε να πείσει τις αρχές των Σκοπίων να ανοίξουν βουλγαρικές πανεπιστημιουπόλεις στη χώρα, αλλά τα αιτήματα αυτά απορρίφθηκαν από το συμβούλιο διαπίστευσης, καθώς αυτά τα σχέδια ήταν απλώς προθέσεις και δεν πληρούσαν τα εκπαιδευτικά κριτήρια για ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

 

Nova Makedonija

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr