Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

Η Ρωσία σε ρόλο "πυροσβέστη" μεταξύ Κούρδων και στρατού Συρίας

 


Ιανουάριος 23, 2021. 22:26. Ελλάδα.

 

Η Μόσχα παρενέβη για να τερματίσει την ένταση μεταξύ της Οργάνωσης των Κούρδων στη Βόρεια Συρία -YPG και του στρατού της Συρίας σχετικά με τον έλεγχο των βορειοανατολικών περιοχών.

Η διαμάχη μεταξύ του Στρατού και των Κούρδων για τον έλεγχο της περιοχής έχει αυξήσει την ένταση στην περιοχή.

Καθώς οι συλλήψεις εκατέρωθεν συνεχίζονται από τις 8 Ιανουαρίου, οι δύο πλευρές έφτασαν στο χείλος μιας καυτής σύγκρουσης. 

Η Ρωσία, η οποία παρενέβη για να εκτονώσει την κατάσταση, προσπάθησε να μεσολαβήσει μεταξύ των μερών.

 

Τούρκος αναλυτής επισημαίνει το ρόλο της Ρωσίας

 

Αξιολογώντας τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή- γράφει το δημοσίευμα-  μίλησε στην εφημερίδα, Turkiye Gazetesi, o  καθηγητής Δρ. Mπιλάλ Σαμπούρ:

 «Σε πολλές περιοχές, όπως στο Καμισλί, το καθεστώς του Άσαντ και το YPG συνεργάζονται. Οι δυνάμεις του Άσαντ και ο ρωσικός στρατός βρίσκονται επίσης σε αυτήν την περιοχή. Υπήρχαν εντάσεις εδώ και καιρό, αλλά επιλύθηκαν.  Δεν μπορούμε προβλέψτε μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του καθεστώτος της Δαμασκού και του YPG όσο υπάρχει η Ρωσία. Επειδή η Ρωσία παρεμβαίνει και αναλαμβάνει ρόλο για να σταματήσει την ένταση», είπε.

 

Οι Κούρδοι δεν αντιμάχονται το στρατό της Συρίας


Ο Τούρκος καθηγητής Σαμπούρ  θα επισημάνει:

«Το κουρδικό PYD είναι πολύ προσεκτικό και δεν αντιτίθεται άμεσα στη Ρωσία και στο καθεστώς του Άσαντ. Υπάρχει ήδη μια συγκεκριμένη σχέση μεταξύ του PYD και του Άσαντ. Όπως γνωρίζουμε ότι η Ρωσία και το Ιράν βρίσκονται πίσω από το καθεστώς του Άσαντ, το YPG δέχεται τη Δαμασκό ως τη μόνιμη κυβέρνηση και επιδιώκει να διατηρήσει καλές σχέσεις».

 

Υπάρχουν εντάσεις


Οι Ομάδες Λαϊκής Προστασίας των Κούρδων – YPG,  συνέλαβαν στις 28 Δεκεμβρίου ένα στρατηγό από το στρατό της Συρία στην Άιν Ίσα. Σε αντίποινα ο στρατός της Συρίας συνέλαβαε μια ομάδα Κούρδων του YPG.

Παρενέβη η Ρωσία μειώνοντας τις εντάσεις με την απελευθέρωση των κρατουμένων. Ωστόσο, το YPG έδωσε προθεσμία μέχρι τις 20 Ιανουαρίου  να αποχωρήσουν  οι δυνάμεις του Άσαντ από ολόκληρη τη Χασάκα.

Οι εντάσεις αυξήθηκαν και πάλι, όταν ο στρατός δεν αποχώρησε από την περιοχή. Η Ρωσία μπήκε ξανά στη μέση για να μετριάσει την ένταση. Ζήτησε από το YPG μια ακόμη εβδομάδα ώστε να εγκαταλείψουν οι δυνάμεις του Άσαντ την περιοχή.

Turkiye Gazetesi

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr