Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Βόρεια Μακεδονία και Τουρκία υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της γεωργίας


Ιανουάριος 21, 2021. 09:10. Ελλάδα.

Άγκυρα.

Ο υπουργός Γεωργίας και Δασοκομίας, Μπεκίρ Πακντεμιρλί ανέφερε ότι οι τουρκικές επενδύσεις στη Βόρεια Μακεδονία συνεχίστηκαν παρά την επιδημία του Covid 19,  πέρυσι και αυτές έφθασαν στο ποσό των 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως σημειώνει το πρακτορείο Anadolu.

 Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας και Δασών , ο υπουργός  Μπεκίρ Πακντεμιρλί συναντήθηκε στο υπουργείο με τον Υπουργό Γεωργίας, Δασοκομίας και Οικονομίας των Υδάτων της Βόρειας Μακεδονίας  Αρτζάνιτ Χότζα και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Νασέρ Νουρεντίνι.

  Στη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν πολλά θέματα όπως το εμπόριο γεωργικών προϊόντων και οι επενδύσεις μεταξύ των δύο χωρών, η γεωργική ασφάλιση με το εμπόριο δασικών προϊόντων και η πρόληψη της ξηρασίας καθώς και η γεωργική έρευνα.

Στην ομιλία του, ο υπουργός Πακντεμιρλί δήλωσε ότι η νεοσύστατη κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία θα συνεχίσει να συμβάλλει στη σταθερότητα και την ευημερία της χώρας.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους φίλους μας της Βόρειας Μακεδονίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τονίζοντας ότι είναι ικανοποιημένος με τις ενεργές και δυναμικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ο Πακντεμιρλί δήλωσε:

«Εκτός από τη φιλία και τη συνεργασία έχουμε καθιερώσει το πολιτικό επίπεδο, οι πολίτες που ζουν στην Τουρκία βορειομακεδονικής καταγωγής Τούρκοι,  μας φέρνουν πιο κοντά. Παρά την πανδημία οι τουρκικές επενδύσεις στη Βόρεια Μακεδονία συνεχίστηκε το 2020 και ανήλθαν στα 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια Ο αριθμός των τουρκικών εταιρειών στη Βόρεια Μακεδονία είναι κοντά στις 100, με περίπου 5.000 θέσεις εργασίας  που παρέχονται από αυτές τις εταιρείες. Περίπου 1000 έργα με συνολικό μέγεθος άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων έχουν εκτελεστεί στη Βόρεια Μακεδονία από το 2005.

Κατά τη συνάντηση υπογράφηκε Συμφωνία Συνεργασίας στον τομέα των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και της Ασφάλειας των Τροφίμων, μνημόνιο συμφωνίας για τη συνεργασία στον τομέα της δασοκομίας και μνημόνια συμφωνίας για τη συνεργασία στον τομέα των υδάτων.

Η Τουρκία εξάγει στη Βόρεια Μακεδονία, ντομάτες, ξηρούς καρπούς, εσπεριδοειδή, φαρμακευτικά προϊόντα στον τομέα της κτηνοτροφίας.

Anadolu

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr