«Αξιοσημείωτες δηλώσεις για την Τουρκία στη Λιβύη»


Ιανουάριος 29, 2021. 18:49. Ελλάδα.


Αξιοσημείωτες δηλώσεις έγιναν η μία κατόπιν της άλλης για τη Λιβύη, η οποία βρίσκεται στο χάος και τη βία από την Αραβική Άνοιξη, γράφει τουρκικό δημοσίευμα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η  Sözcü, τα Ηνωμένα Έθνη και οι Ηνωμένες Πολιτείες προέβησαν σε δηλώσεις. Κάλεσαν τα ξένα στρατεύματα στη Λιβύη να αποσυρθούν από την περιοχή.

«Αφήστε τους Λίβυους μόνους», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες καλώντας τους χιλιάδες ξένους μαχητές και μισθοφόρους να φύγουν αμέσως από τη Λιβύη.

«Η εκεχειρία συνεχίζεται», είπε ο Γκουτέρες, «Όλα τα ξένα στρατεύματα και οι μισθοφόροι πρέπει πρώτα συγκεντρωθούν στη Βεγγάζη και την Τρίπολη και μετά να επιστρέψουν από εκεί που ήρθαν και να αφήσουν τους Λίβυους μόνους. Επειδή οι Λίβυοι απέδειξαν ότι μπορούν να λύσουν τα δικά τους προβλήματα εάν μείνουν μόνα τους », είπε.

 Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Ρίτσαρντ Μιλς ζήτησε από όλα τα εξωτερικά μέρη, Ρωσία, Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, να τερματίσουν αμέσως τη στρατιωτική τους επέμβαση στη Λιβύη».

Τι συμβαίνει στη Λιβύη;


Από το 2014, η Λιβύη έχει χωριστεί μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας (GNA) που εδρεύει στην πρωτεύουσα Τρίπολη και του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) υπό τον Χαλίφα Χαφτάρ στα ανατολικά της χώρας.

Οι δύο αντιτιθέμενες διοικήσεις κήρυξαν κατάπαυση του πυρός τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, αλλά δεν υπήρξε υποχώρηση.

Τον Χαφτάρ υποστηρίζουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και η Ρωσία ενώ την κυβέρνηση της Τρίπολης υποστηρίζει η Τουρκία, σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr