Μείωση εξαγωγών της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας- στήριξη από την εγχώρια αγορά


Ιανουάριος 23, 2021. 21:07. Ελλάδα.

Η Τουρκία σημείωσε πτώση στις εξαγωγές όπλων και στρατιωτικής τεχνολογίας το 2020. Τονίζεται ότι αυτό είναι κυρίως το αποτέλεσμα πανδημικών προβλημάτων. 

Ταυτόχρονα, ο τομέας των τοπικών εξοπλισμών ενισχύει τη θέση του τόσο από πλευράς εγχώριας ζήτησης εντός των ενόπλων δυνάμεων όσο και από τις υπηρεσίες ασφαλείας, αλλά και από την άποψη των εξαγωγικών δυνατοτήτων. 

Αυτό πρέπει να είναι σαφώς ορατό, αφού βρίσκονται μεταξύ των 100 πιο σημαντικών παγκόσμιων παικτών.

Η τουρκική βιομηχανία άμυνας και αεροπορίας εξακολουθεί να διατηρεί ισχυρή θέση στις εγχώριες εξαγωγές, αλλά ταυτόχρονα υποφέρει από όλα τα πανδημικά και γεωπολιτικά προβλήματα. 

Σε γενικές γραμμές,  αυτό οφειλόταν σε διάφορους τύπους περιορισμών και ζητημάτων που σχετίζονται με τις αλυσίδες εφοδιασμού με αποτέλεσμα τη γενική μείωση των εξαγωγών από την Τουρκία. 

Όπως τόνισε η πύλη «Defensenews», το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τουρκικής Ένωσης Εξαγωγέων (TIM), η βιομηχανία άμυνας και αεροπορίας έπρεπε να είναι υπεύθυνη για το 1,3% των συνολικών εξαγωγών από τη χώρα αυτή. 

Υπήρξε μείωση 16,8%. σε σύγκριση με το 2019, οι τουρκικές εταιρείες κατάφεραν να φθάσουν τα 2,27 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με τα 2,74 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019.

 

Αβεβαιότητα με τον μεγαλύτερο πελάτη

 

Η προαναφερθείσα TIM έδειξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να είναι η μεγαλύτερη αγορά για τους Τούρκους παραγωγούς, με πωλήσεις κοντά στα 784,2 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, αλλά αυτό είναι ήδη 4% λιγότερο από ό, τι το 2019. 

Επιπλέον, με την άφιξη μιας νέας προεδρικής διοίκησης στον Λευκό Οίκο, η αβεβαιότητα σχετικά με το επίπεδο των εξαγωγών το 2021 είναι πιθανό να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

 Έτσι, πολλά θα εξαρτηθούν από τις πολιτικές σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον.

 Ταυτόχρονα, πρέπει να σημειωθεί ότι οι τουρκικές αρχές παραμένουν αισιόδοξες για τα σχέδια επέκτασης των βιομηχανιών άμυνας και αεροπορίας τους. 

Έχει αναφερθεί ότι ο στόχος των εξαγωγών είναι να φθάσει τα 10,2 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ έως το 2023.

Η εφαρμογή αυτών των υποθέσεων μπορεί να ενισχυθεί από τις επιτυχίες του τουρκικού εξοπλισμού στα πεδία της μάχης στη Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, καθώς και από την πολυδιάστατη πολιτική.

Δεν προκαλεί επίσης έκπληξη το γεγονός ότι το Αζερμπαϊτζάν ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για τους Τούρκους. 

Οι τουρκικές εταιρείες κατάφεραν να πραγματοποιήσουν πωλήσεις 260,8 εκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα αυτή. 

Αυτό σημαίνει άμεσα μια τεράστια αύξηση κατά 194 τοις εκατό σε σχέση με τα στατιστικά στοιχεία το 2019.

 Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι το Αζερμπαϊτζάν το 2020 ξεκίνησε μια επίθεση εναντίον του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Και ο πολιτικός ρόλος της Τουρκίας, και φυσικά οι εξαγωγές της, στον τομέα των στρατιωτικών τεχνολογιών, ήταν καθοριστικός για τις επιχειρησιακές επιτυχίες του Αζερμπαϊτζάν.

Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι η επιτυχία, για παράδειγμα, τουρκικών UAV σε αυτήν την ένοπλη σύγκρουση μπορεί στο μέλλον να αποτελέσει σημαντικό σύνδεσμο στα σχέδια πωλήσεων σε άλλες αγορές. 

Ειδικά ότι οι δράσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχουν αναλυθεί και προσεκτικά παρακολουθούνται από στρατούς σε όλο τον κόσμο, επίσης όσον αφορά τη μαχητική χρήση λύσεων από την Τουρκία. 

 

Σημαντικοί πελάτες τα ΗΑΕ και η Τυνησία

 

Μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση είναι επίσης το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) ήταν μια σημαντική αγορά. 

Οι τουρκικές εξαγωγές σε αυτήν την αραβική χώρα ανήλθαν σε 200,2 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, δηλαδή 51% περισσότερο από ό, τι το 2019. Στο τέλος του έτους, οι τουρκικές εταιρείες θα μπορούσαν επίσης να υπερηφανεύονται για συμβάσεις αξίας 150 εκατομμυρίων δολαρίων στην περίπτωση της Τυνησίας. 

 

Στήριξη από την εγχώρια αγορά

 

Ωστόσο, η τουρκική βιομηχανία άμυνας και αεροπορίας πρέπει επίσης να παρακολουθείται μέσω του πρίσματος της εγχώριας ζήτησης, των ενόπλων δυνάμεών της και άλλων δομών ασφαλείας. 

Σημειώνεται ότι τώρα ακόμη και το 70 τοις εκατό των απαιτήσεων για τον τουρκικό στρατό πρέπει να καλυφθεί από εγχώριες εταιρείες. Προκειμένου να αντικατοπτρίζεται η κλίμακα των αλλαγών σε αυτόν τον τομέα, πρέπει να σημειωθεί ότι το 2002 ήταν μόνο το 35 τοις εκατό. 

Επιπλέον, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις  απορροφούν σημαντικά αμυντικά προϊόντα εξαιτίας  των πολλών επιχειρήσεων εκτός της χώρας (κυρίως τη Συρία, τη Λιβύη), που επιτρέπει συγχρόνως ευρύτερες δοκιμές αυτών των τεχνολογιών στην πραγματικότητα ενός διαφορετικού πεδίου μάχης.

Το 2020, σύμφωνα με το «Defensenews», επτά τουρκικές αμυντικές εταιρείες συμπεριλήφθηκαν στη λίστα των 100 μεγαλύτερων αμυντικών εταιρειών στον κόσμο. Η υψηλότερη θέση πρέπει να ληφθεί από τον Aselsan, ακολουθούν οι ήδη γνωστές τουρκικές αεροδιαστημικές βιομηχανίες (TAI), BMC, Roketsan, STM, FNSS και Havelsan. 

Σημειώνεται ότι στην Τουρκία δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην ανάπτυξη περαιτέρω της αμυντικής βιομηχανίας, στοχεύοντας να ελαχιστοποιηθεί η εξάρτηση από εταίρους στο εξωτερικό που δείχνουν ενδιαφέρον σε γεωπολιτικά ζητήματα.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr