Αλβανία: Καταδικάστηκε σε πάνω από 8 χρόνια ο πρόεδρος της Αναγέννησης της Βορείου Ηπείρου


Φεβρουάριος 18, 2021. 18:15. Ελλάδα.

Ο πρώτος που καταδικάζεται στην Αλβανία για προσβολή της χώρας και των εθνικών συμβόλων είναι ο πρόεδρος του Κινήματος για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου, Μόντης Κολίλας. Το δικαστήριο του Αργυρόκαστρου τον καταδίκασε ερήμην σε 8 χρόνια και 6 μήνες φυλάκιση.

Κατηγορήθηκε για ένα περιστατικό που συνέβη στις 12 Μαΐου 2018. Τα σύμβολα της Βόρειας Ηπείρου είχαν τοποθετηθεί στους τοίχους του κτηρίου του Πολιτιστικού Κέντρου στη Δρόπολη, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και έμειναν εκεί για μερικές ώρες πριν τις κατεβάσουν Αλβανοί μέλη του (φασιστικού) Κινήματος της Ενωμένης Αλβανίας του Καστριώτ Μπερίσα (Ταχίρ Βέλιου).



Στην εκδήλωση του Κινήματος για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου παραβρέθηκαν Έλληνες πολίτες από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα και την Ηγουμενίτσα. Διοργανώθηκε με τη συνεργασία του Δήμου της Δρόπολης, μάλιστα παρακολούθησαν την εκδήλωση ο δήμαρχος, ο αναπληρωτής δήμαρχος  και ο επικεφαλής του πολιτισμού.


 Η διοργάνωση είχε γίνει στο χωριό Βουλιαράτες του Δήμου Δρόπολης του Αργυροκάστρου, χωρίς την άδεια των αρχών, όπως σημειώνεται, για την επέτειο του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας, την αυτονομία της Βόρειας Ηπείρου και τους πολεμιστές που έπεσαν το 1914.

Γράφουν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης:

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν δύο ελληνικές σημαίες με την επιγραφή του 1914 (σημαίες της Βόρειας Ηπείρου) , οι οποίες αφαιρέθηκαν μετά το τέλος αυτής της δραστηριότητας, η οποία διήρκεσε περίπου 45 λεπτά.

Το 2018, η Εισαγγελία του Αργυρόκαστρου ξεκίνησε έρευνα μετά από το υλικό αναφοράς από την Αντιτρομοκρατική Διεύθυνση. 

Η απόφαση της ποινής του για 8 χρόνια και 6 μήνες ελήφθη από το Πρωτοδικείο Αργυρόκαστρου στις 11 Φεβρουαρίου 2021. 

Η απόφαση δεν είναι οριστική και οι δικηγόροι του θα προσφύγουν σε αυτήν την απόφαση. Προς το παρόν δεν υπάρχει μέτρο ασφαλείας κατά του Μόντη Κολίλα.

Ο Μόντης Κολίλας, 58 ετών, γεννήθηκε και ζει στη Χιμάρα με αλβανική και ελληνική υπηκοότητα, καταδικάστηκε για τα ποινικά αδικήματα «Υποκίνηση σε μίσος ή διαμάχες», «Διανομή αντισυνταγματικών κειμένων» και «Οργάνωση και συμμετοχή σε συγκεντρώσεις παράνομων εκδηλώσεων». 

Ωστόσο, δεν του έβαλαν χειροπέδες, αφού μετά την εκδήλωση έφυγε στην Ελλάδα και από εκείνη την ημέρα δεν ήρθε στο αλβανικό έδαφος».




--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr