Εξελέγη ο νέος Πατριάρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας


Φεβρουάριος 18, 2021. 19:18. Ελλάδα.

Ο Μητροπολίτης του Ζάγκρεμπ και της Λουμπλιάνκα, Πορφύριος, είναι ο νέος πατριάρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από τον ιστότοπο της Σερβικής Εκκλησίας.

Εκλέχθηκε κατά τη Σύνοδο των μελών της Σερβικής Εκκλησίας που πραγματοποιήθηκε στο Ναό του Αγίου Σάββα.

Ο νέος πατριάρχης γεννήθηκε το 1961 στο Μπέσει της Βοϊβοδίνας, το κοσμικό του όνομα είναι Πραβοσλάβ Πέριτς.


Αποφοίτησε από την Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή στο Βελιγράδι το 1986.

Παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αθήνα από το 1986 έως το 1990, όταν, με την ευλογία του επισκόπου Μπασκα, Δρ. Ειρηναίο, ήρθε στο μοναστήρι των Αγίων Αρχαγγέλων στο Κόβιλ, όπου χειροτονήθηκε ιερέας και διορίστηκε ηγούμενος.

Έλαβε το διδακτορικό του το 2004 στη Θεολογική Σχολή της Αθήνας, με θέμα «Η πιθανότητα γνώσης του Θεού στον Απόστολο Παύλο σύμφωνα με την ερμηνεία του Αγίου Ιωάννη του Χρυσόστομου».

Στην τακτική σύνοδο της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Βελιγράδι στις 14 Μαΐου 1999, εξελέγη Επίσκοπος.



Ήταν ο πρώτος ιεράρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που έχει αναλάβει τη φροντίδα της οργάνωσης της θρησκευτικής ζωής στον Σερβικό Στρατό (2010-2011).

Η Συνέλευση της Σερβίας, ως εκπρόσωπος όλων των εκκλησιών και θρησκευτικών κοινοτήτων, τον εξέλεξε το 2005 ως μέλος του Συμβουλίου της Δημοκρατικής Ραδιοτηλεοπτικής Υπηρεσίας (RBA) και το Συμβούλιο τον εξέλεξε ως πρόεδρό του το 2008.

Είναι αναπληρωτής καθηγητής στην Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. 

Μιλάει ελληνικά, αγγλικά και ρωσικά.



 Danas

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr