«Καλούνται οι Τούρκοι της Βουλγαρίας να επιλέγουν την τουρκική γλώσσα στα σχολεία»


Φεβρουάριος 22, 2021. 21:06. Ελλάδα.

«Ενώ το ενδιαφέρον στα τουρκικά ως μητρική γλώσσα μειώνεται στη Βουλγαρία, οι Τούρκοι εκπαιδευτικοί εκφράζουν τη θέση ότι οι γονείς πρέπει να ενεργούν συνειδητά και να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να επιλέγουν την τουρκική γλώσσα στα σχολεία», γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

Μάλιστα, το θεολογικό λύκειο του Μόμτσιλγκραντ στο Κάρντζαλι, από το οποίο έχουν αποφοιτήσει 776 μαθητές από το 1991, καταβάλλει έντονη προσπάθεια να αυξήσει την αγάπη των μαθητών στην τουρκική γλώσσα.

Ο διευθυντής του Λυκείου Αχμέτ Μπόζοφ, δήλωσε ότι και 136 μαθητές γυμνασίου παρακολούθησαν μαθήματα Τουρκίας φέτος.

Υπενθυμίζοντας ότι η τουρκική γλώσσα σχεδόν απαγορεύτηκε κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής περιόδου που κατέρρευσε πριν από 30 χρόνια στη Βουλγαρία, η δασκάλα Νουτζάν Οκάτ είπε ότι διδάσκει τούρκικα στο λύκειο θεολογίας από το 2008 και προσπαθεί να ενθαρρύνει την αγάπη των μαθητών για τα τουρκικά.

Η Οκάτ υπογράμμισε ότι όχι μόνο οι μαθητές αλλά και οι γονείς πρέπει να κατανοήσουν την τεράστια αξία των τουρκικών, όπως είπε.

Ο Αμπντουλάχ Τραμπζόν, αναπληρωτής πρύτανης του Ανώτατου Ισλαμικού Ινστιτούτου υπό την ομπρέλα του Βούλγαρου Μουφτή, επεσήμανε ότι τρία γυμνάσια στο Μόμτσιλγκραντ, Ρούσε και Σούμεν έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διδασκαλία των Τούρκων ως μητρική γλώσσα στη χώρα.

 

Ο αριθμός των ατόμων που επιλέγουν τουρκικά μειώθηκε σημαντικά

 

Ενώ 117 χιλιάδες μαθητές παρακολούθησαν μαθήματα τουρκικών στα σχολεία το 1992, όταν ξεκίνησε η εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα στο πλαίσιο του επίσημου προγράμματος σπουδών του κράτους στη Βουλγαρία, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στο ενδιαφέρον τόσο των γονέων όσο και των μαθητών για αυτά τα μαθήματα, ειδικά μετά ένταξη της χώρας στην ΕΕ το 2007.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας της Βουλγαρίας, τα τουρκικά μαθήματα διδάσκονται σε 80 σχολεία σε 79 οικισμούς στη χώρα σήμερα.

Το Υπουργείο ανέφερε ότι κατά την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά, 107 εκπαιδευτικοί σε επίπεδο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δίδαξαν τουρκικά σε συνολικά 3.981 μαθητές, ενώ ο αριθμός αυτός ήταν 3.991 το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος.

Περισσότεροι από 850 χιλιάδες Τούρκοι ζουν στη Βουλγαρία, η οποία έχει πληθυσμό περίπου 7 εκατομμύρια.

Dünya Bülteni 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr