Σουηδοί βουλευτές ζητούν η κουρδική γλώσσα να γίνει επίσημη στην Τουρκία

Φωτογραφίες των Σουηδών βουλευτών που υπογράφουν το αίτημα των Κούρδων για επίσημη κουρδική γλώσσα στην Τουρκία

Φεβρουάριος 22, 2021. 20:22. Ελλάδα.


Πρωτοβουλία της ομοσπονδίας κουρδικών ενώσεων της Σουηδίας για την καθιέρωση ως επίσημης,  της κουρδικής γλώσσας, στην Τουρκία, βρήκε απήχηση στο σουηδικό κοινοβούλιο.

Η Ομοσπονδία Κουρδικών Συλλόγων Σουηδίας (FKKS) υπέβαλε την πρότασή της με την ευκαιρία της 21ης Φεβρουαρίου, της Παγκόσμιας Ημέρας Μητρικής Γλώσσας.

 Στη δήλωση που έγινε εξ ονόματος του Προέδρου της FKKS, Κοβάν Αμεντί,  περιλαμβάνεται:

 «Θέλουμε να τονίσουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κουρδική γλώσσα.

Η κουρδική γλώσσα μιλιέται τώρα στην οικογένεια, δεν χρησιμοποιείται στην αγορά και στους δρόμους. Τα κουρδικά μιλιούνται, ειδικά μεταξύ της νέας γενιάς  των Κούρδων.

 Για την επιβίωση της κουρδικής γλώσσας, το σοβαρότερο είναι να γίνει επίσημη γλώσσα και η γλώσσα να διδάσκεται στο Βόρειο Κουρδιστάν και την Τουρκία.

Θα θέλαμε να εκφράσουμε την ειλικρινή μας ευγνωμοσύνη σε όλους τους βουλευτές που υπέγραψαν αυτήν την εκστρατεία και σε όλους τους οργανισμούς που συμμετείχαν στην εκστρατεία μαζί μας»

 Οι βουλευτές που υπέγραψαν αυτήν την καμπάνια είναι (παραπομπή από το δημοσίευμα):

Alireza Akhondi (C) - Gulan Avci (L) - Mats Berglund (MP) - Gudrun Bruneg ård (KD) - Joar Forsell (L) - Roza Guclu Hedin (S) - Johanna Haraldsson (S) - Niklas Karlsson (S) Serkan Köse (S) - Fredrik Malm (L) - Laila Naraghi (S) - Leif Nysmeds (S) - Ola Möller (S) - Lawen Redar (S) - Maria Strömkvist (S) - Gunilla Svantorp (S) - Mattias Vepsä (S) - Anna Wallentheim (S) - Hanna Westerén (S) - Carina Fatebrink (S) - Anders Österberg (S)

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr