Ο Εισαγγελέας Χάγης απέρριψε προσφυγή Χασίμ Θάτσι για προσωρινή απελευθέρωση


Φεβρουάριος 22, 2021. 19:49. Ελλάδα.

Το Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα του «Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσυφοπεδίου- UCK», απέρριψε τις προσφυγές του πρώην διοικητή του UCK, Χασίμ Θάτσι και τριών συγκατηγορουμένων για εγκλήματα πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία το 1998-99.

Η απόφαση του δικαστή ήταν να μην τους απελευθερώσει προσωρινά.

Στις υποβολές στην Επιτροπή Προσφυγών που δημοσιεύθηκαν σήμερα, οι οποίες θα αποφασίσουν για τις προσφυγές, ο Γενικός Εισαγγελέας Τζακ Σμιθ τόνισε ότι οι δικηγόροι υπεράσπισης δεν απέδειξαν ότι ο προδικαστικός δικαστής Νίκολα Γκουί έκανε λάθος όταν επέκτεινε την κράτηση του Θάτσι και των κατηγορουμένων συνεργατών του.

Εκτός από τον πρώτο κατηγορούμενο Θάτσι, προσφυγές κατατέθηκαν επίσης από τους  Καντρί Βεσέλι, Ρετζέπ Σελίμι και Γιακούμπ Κρασνίκι.

Είχαν απορριφθεί στις 22 Ιανουαρίου τα αιτήματα των κατηγορουμένων για απελευθέρωσή τους μέχρι την έναρξη της δίκης, ωστόσο, ο δικαστής Γκουί υιοθέτησε τα επιχειρήματα της Εισαγγελίας, ότι υπάρχει κίνδυνος να διαφύγουν  ή να επηρεάσουν μάρτυρες, εμποδίζοντας το έργο του δικαστηρίου ή να διαπράξουν εκ νέου εγκλήματα.

Οι Θάτσι, 52 ετών, Βεσέλι, 53, Σελίμι, 49, και Κρασνίκι, 69 ετών, κατηγορούνται για εγκλήματα σε 34 παράνομες κρατήσεις του UCK στο Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία εναντίον τουλάχιστον 407 κρατουμένων, εκ των οποίων τουλάχιστον 98 σκοτώθηκαν μεταξύ Μαρτίου 1998 και Σεπτεμβρίου 1999. ..

Το κατηγορητήριο κατηγορεί τους Θάτσι, Βέσελι, Σελίμι και Κρασνίκι με 10 κατηγορίες για: δίωξη για πολιτικούς και εθνικούς λόγους, φυλάκιση, παράνομη σύλληψη και κράτηση, άλλες απάνθρωπες πράξεις, σκληρή μεταχείριση, βασανιστήρια (δύο κατηγορίες) και δολοφονία (δύο κατηγορίες).

Αυτά τα εγκλήματα χαρακτηρίζονται σε έξι κατηγορίες ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και σε τέσσερα ως εγκλήματα πολέμου.

Politika

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr