Οι «κρυμμένες» πρακτικές της Τουρκίας στην κατεχόμενη βόρεια Συρία

 

Άρμα μάχης κατά την τουρκική εισβολή στη Συρία (αρχείο)


Φεβρουάριος 3, 2021. 17:43. Ελλάδα.

 

Το Human Rights Watch αποκάλυψε, την Τετάρτη, ότι η Τουρκία και οι συριακές πολιτοφυλακές που είναι πιστές σε αυτήν, απήγαγαν και μετέφεραν παράνομα 63 Σύρους πολίτες από τη βόρεια Συρία στην Τουρκία, ενώ, ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανό να είναι μεγαλύτερος.

Η έκθεση που δημοσιεύθηκε από τον οργανισμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον ιστότοπό του, έδειξε ότι η Άγκυρα επιδιώκει, μέσω αυτής της διαδικασίας, να διώξει  κατηγορώντας τους Σύρους καθώς θα μπορούσαν να καταδικαστούν  σε ισόβια κάθειρξη.

«Οι τουρκικές αρχές, ως κατεχόμενη δύναμη, υποτίθεται ότι σέβονται τα δικαιώματα του λαού βάσει του κατοχικού νόμου στη βορειοανατολική Συρία, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της αυθαίρετης κράτησης και μεταφοράς ανθρώπων στην επικράτειά της», δήλωσε ο Μάικλ Σελς, αναπληρωτής διευθυντής της Μέσης Ανατολής του οργανισμού και του τμήματος της Βόρειας Αφρικής.

Αντίθετα, η Τουρκία παραβιάζει τις υποχρεώσεις της συλλαμβάνοντας αυτούς τους άντρες της Συρίας και τους μεταφέρει στην Τουρκία (...)».

 

Η Συριακή πολιτοφυλακή πιστή στην Τουρκία συμμετείχε στις απαγωγές

 

Φιλοτουρκική πολιτοφυλακή στη βόρεια Συρία


Η Τουρκία και οι πολιτοφυλακές που την ακολουθούν εισέβαλαν σε περιοχή στα βόρεια της  της χώρας, μετά την έναρξη μιας επιχείρησης που αποκλήθηκε «Πηγή Ειρήνης» τον Οκτώβριο του 2019 εναντίον των κουρδικών δυνάμεων, η οποία οδήγησε σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους  και η επιχείρηση καταδικάστηκε από Άραβες και τη διεθνή κοινότητα.

Εκείνη την εποχή, τα Ηνωμένα Έθνη στιγμάτισαν τη συμμετοχή της Άγκυρας στη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου κατά αμάχων στη Συρία.

Η νέα έκθεση  του Human Rights Watch αποκαλύπτει πολλά εγκλήματα που έχουν κρατηθεί μυστικά από τότε.

 

Με έγγραφα

 

Η οργάνωση αναφέρεται στους απαχθέντες πολίτες, Άραβες και Κούρδους, και ότι οι εισαγγελικές αρχές, τους κατηγόρησαν με τον τουρκικό ποινικό κώδικα, παρά τα φερόμενα εγκλήματα τα οποία διαπράχθηκαν στη Συρία.

Προσθέτει ότι έχει ελέγξει περίπου 4.700 σελίδες εγγράφων που ελήφθησαν από τον τουρκικό φάκελο για υποθέσεις σχετικά με τη σύλληψη 63 πολιτών της Συρίας εντός της χώρας τους.

Τα έγγραφα περιλαμβάνουν αρχεία μεταφοράς και ανάκρισης, κατηγορίες, αστυνομικές αναφορές και ιατρικές αναφορές που ελήφθησαν από δικηγόρους.


Περίπου 100 χιλιάδες Σύροι εγκατέλειψαν τις εστίες τους κατά την τουρκική εισβολή

Ο οργανισμός πήρε επίσης συνέντευξη από 6 άμεσους συγγενείς οκτώ κρατουμένων αναφέροντας και άλλα στοιχεία που συλλέχθηκαν από άλλες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων  τα οποία δείχνουν ότι ο πραγματικός αριθμός που έχουν μεταφερθεί στην Τουρκία μπορεί να φτάνει τα 200 άτομα.

 

 Πρόκειται κυρίως για Κούρδους

 

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης πιστά στην κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενα στους Σύριους πολίτες που συνελήφθησαν πρόσφατα και μεταφέρθηκαν στην Τουρκία, επισημαίνουν ότι αυτή η πρακτική συνεχίζεται.

Τα επίσημα τουρκικά στοιχεία σχετικά με αυτές τις υποθέσεις δείχνουν ότι οι κατηγορίες περιλάμβαναν την υπονόμευση της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους, τη συνεργασία με τρομοκρατική οργάνωση και δολοφονίες.

Οι κατηγορίες βασίζονται κυρίως σε μη αποδεδειγμένους ισχυρισμούς ότι οι κρατούμενοι έχουν δεσμούς με τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την ένοπλη πτέρυγα του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης του Κουρδιστάν (KDP) στη βορειοανατολική Συρία.

 

Παραβιάσεις της σύμβασης της Γενεύης

 

Το Human Rights Watch επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία είναι η κατεχόμενη δύναμη τμημάτων της βορειοανατολικής Συρίας που εισέβαλε τον Οκτώβριο του 2019 και ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο στην περιοχή χωρίς την έγκριση της συριακής κυβέρνησης στη Δαμασκό.

Το άρθρο 49 της τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης ορίζει:

«Την απαγόρευση μαζικής ή ατομικής βίαιης μεταφοράς και απέλασης προστατευόμενων προσώπων από κατεχόμενα εδάφη στο έδαφος της κατοχικής δύναμης, ανεξάρτητα από το κίνητρό τους».

 Η απαγόρευση ισχύει ανεξάρτητα από το εάν τα άτομα που υπόκεινται σε βίαιη μεταφορά ή απέλαση είναι πολίτες ή μαχητές.

Sky News Arabia

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr