Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Εξελίξεις στην Αρμενία: Ο Πρόεδρος αρνήθηκε να υπογράψει την παραίτηση του αρχηγού ΓΕΣ


Ο τίτλος από το δημοσίευμα

Φεβρουάριος 27, 2021. 16:38. Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος της Αρμενίας, Αρμέν Σαρκισιάν δεν υπέγραψε διάταγμα για την παραίτηση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, Ονίκ Γκασπαριάν, του οποίου η παραίτηση ζητήθηκε από τον Πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν.

 Αυτό ανακοινώθηκε το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου, όπως ανέφερε το γραφείο Τύπου του Προέδρου της Αρμενίας.

«Το σχέδιο διατάγματος μελετήθηκε από δικηγόρους και εμπειρογνώμονες, ως αποτέλεσμα του οποίου αποφασίστηκε ότι αντιβαίνει στο Σύνταγμα. Ο Πρόεδρος της Αρμενίας, στο πλαίσιο των συνταγματικών του εξουσιών, επέστρεψε το σχέδιο διατάγματος με αντιρρήσεις», αναφέρει η δημοσίευση.

Ο Πρόεδρος δεν υποστηρίζει καμία πολιτική δύναμη και λαμβάνει αποφάσεις, καθοδηγούμενες αποκλειστικά από εθνικά συμφέροντα, λέει το μήνυμα.

«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ο στρατός πρέπει να παραμείνει ουδέτερος σε πολιτικά θέματα. Είναι προφανές ότι σε σχέση με τον πόλεμο, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων χρειάζεται περισσότερο από ποτέ καθολική υποστήριξη και προσοχή. Η λύση των προβλημάτων του προσωπικού του στρατού αποτελεί προτεραιότητα, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραμεληθεί», τόνισε ο Σαργκισιάν.

Την παραμονή, ο Σαργκισιάν συναντήθηκε με τον Γκασπαριάν.

 Στις 25 Φεβρουαρίου, οι Αρμενικές Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ζητούν την παραίτηση του Πασινιάν.

 Ο πρωθυπουργός το εξέλαβε αυτό ως απόπειρα πραξικοπήματος, καλώντας τους υποστηρικτές του να βγουν στους δρόμους με διαμαρτυρίες, και τον Γκασπαριάν να αποχωρήσει από τη θέση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Αρμενικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η αντιπολίτευση της Αρμενίας, με τη σειρά της, μετά από εκκλήσεις του αρχηγού του κινήματος της αντιπολίτευσης για τη διάσωση της πατρίδας,Βαζκέν Μανουκιάν, κάλεσε το  λαό να διαμαρτυρηθεί ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού.

Οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης διανυκτέρευσαν σε σκηνές έξω από το φρουρούμενο κοινοβούλιο. 

Σήμερα, 27 Φεβρουαρίου αναμένεται πάλι συγκέντρωση των διαδηλωτών που θα ζητήσουν εκ νέου την παραίτηση του Πασινιάν.

Izvestia

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr