Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Η «Μακεδονική» Ακαδημία Επιστημών ζητά επανεξέταση της Συμφωνίας των Πρεσπών


Φεβρουάριος 27, 2021. 17:03. Ελλάδα.

Σόφια.

 

Η «Μακεδονική Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών»- MANU των Σκοπίων,  είπε «όχι» στη Συνθήκη των Πρεσπών και «όχι» στην αλλαγή της ονομασίας «Μακεδονική», ανέφερε η εφημερίδα Vecer, όπως δημοσιεύει το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων- BTA.

Το υψηλότερο επιστημονικό ίδρυμα στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας αρνήθηκε να αλλάξει το όνομά του και να προσθέσει το «Βόρεια» σε αυτό.

Οι ακαδημαϊκοί σε πρότασή τους την οποία υπέβαλαν στο κοινοβούλιο και στην κυβέρνηση ζήτησαν την κατάργηση του νόμου. 

Παραδόξως, έλαβαν μια θετική απάντηση από τη Συνέλευση, δηλαδή ότι ο νόμος θα αποσυρθεί, όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ακαδημίας Λιούπτσο Κοτσάρεφ.

Η MANU  είναι το πρώτο κρατικό ίδρυμα που αντιτάχθηκε επίσημα στην αλλαγή του ονόματος και αρνήθηκε να προσθέσει τον ορισμό του «Βόρεια».

 Η θέση του MANU  αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς, αν και κάτι παρόμοιο θα μπορούσε να αναμένεται μετά την ομιλία του προέδρου Κοτσάρεφ στην ετήσια συνάντηση του  θεσμικού οργάνου και μετά από αρκετές συνεντεύξεις. 

 

«Να επανεξετασθεί το ζήτημα της ονομασίας»

 

Είπε ότι ίσως οι συνθήκες με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία πρέπει να επανεξεταστούν και αντιτάχθηκε έντονα στη θέση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ που απαγορεύει τους όρους Δημοκρατία της Μακεδονίας, Μακεδονικό ή Μακεδονική.

Τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση άλλαξε γρήγορα τα ονόματα σχεδόν όλων των θεσμικών οργάνων.

 Μετά από αυτήν την κίνηση της MANU , δεν είναι ακόμη σαφές εάν άλλα θεσμικά όργανα θα ακολουθήσουν τα χνάρια της. 

Την τελευταία φορά που ειπώθηκε ότι η MANU θα άλλαζε το όνομά της το 2019, αλλά ο Κοτσάρεφ και ο προκάτοχός του αντιστάθηκαν στην πίεση και παρέμειναν συνεπείς με τις αρχές της διατήρησης της ταυτότητάς τους, γράφει η εφημερίδα Βέτσερ.

Trud

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr