Οι Έλληνες εφοπλιστές απέκλεισαν κυρώσεις της ΕΕ για διακίνηση ρωσικού πετρελαίου


Μάιος 15, 2022. Ελλάδα.

Υποκλίνοντας στα συμφέροντα των ισχυρών ναυτιλιακών ολιγαρχών της Ελλάδας, των οποίων τα πλοία εξουσιάζουν τις θάλασσες, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα συμβαδίσει με τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που θα απαγόρευε τα πλοία να διακινούν ρωσικό πετρέλαιο, γράφει ο Εθνικός Κήρυξ της Νέας Υόρκης.

 Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εξέλιξη αυτή, μαζί με την άρνηση από την Ουγγαρία, ουσιαστικά απέτρεψε κάθε προσπάθεια για αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η οποία συνεχίζει να επωφελείται επίσης από την πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ΕΕ, την οποία ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι  αποκάλεσε «χρήμα αίματος».

Η Ελλάδα, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ουσιαστικά αφορολόγητη ναυτιλιακή βιομηχανία της που είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, ήταν μεταξύ των κρατών-μελών που ώθησαν τη διάταξη περί εξαγωγών σε τρίτες χώρες να αφαιρεθεί από τις επιπλέον κυρώσεις.

Η ΕΕ είχε σχεδιάσει να απαγορεύσει τη μεταφορά, μεταξύ άλλων, μέσω μεταφορών από πλοίο σε πλοίο, σε τρίτες χώρες αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου που προέρχονται από τη Ρωσία ή έχουν εξαχθεί από τη Ρωσία, αλλά αυτό σταμάτησε.

Το εκτελεστικό σκέλος της ΕΕ προτείνει επίσης να απαγορεύσει στις ευρωπαϊκές εταιρείες να παρέχουν υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλισης, που απαιτούνται για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου οπουδήποτε στον κόσμο, ανέφερε ο ιστότοπος ειδήσεων Bloomberg.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr