ΥΠΕΞ Βουλγαρίας: Στα βιβλία ιστορίας των Σκοπίων μόνο οι Βούλγαροι είναι φασίστες


Φεβρουάριος 3, 2021. 19:30. Ελλάδα.


«Η Βουλγαρία ως μέλος της ΕΕ συνεχίζει να υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και οι ισχυρισμοί ότι η Βουλγαρία «μπαίνει» στο Βελιγράδι και σχεδιάζει σενάρια για παρεμπόδιση στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας είναι λανθασμένοι και εντελώς αβάσιμοι».

Αυτό δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Αικατερίνα Ζαχαρίεβα στην εκπομπή «Ανταπόκριση» της εθνικής τηλεόρασης της χώρας.

«Δεν είμαστε χαρούμενοι που έπρεπε να πούμε «όχι», αλλά δεν μπορούμε να ανεχτούμε αυτό που συμβαίνει εκεί (στη Βόρεια Μακεδονία), δήλωσε η Ζαχαρίεβα.

Όσον αφορά τις θέσεις του Καγκελάριου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κούρτς και του Γερμανού Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μάικλ Ροθ, ότι η διεύρυνση της ΕΕ δεν πρέπει να γίνει όμηρος διμερών διαφορών και  της βουλγαρικής πολιτικής έναντι της Βόρειας Μακεδονίας, η Ζαχαρίεβα είπε ότι τα ανεπίλυτα ζητήματα πρέπει να επιλυθούν πρώτα και ότι η Βουλγαρία δεν θα συμβιβαστεί με τα εθνικά της συμφέροντα.

 

Εσωτερικό θέμα η διδασκαλία της σερβικής γλώσσας στα Σκόπια αλλά…

 

Σύμφωνα με την Ζαχαρίεβα, η βουλγαρική κυβέρνηση δεν αντέδρασε επίσημα στη διδασκαλίας της σερβικής γλώσσας στη Βόρεια Μακεδονία, διότι πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα.

«Είναι ένα εσωτερικό ζήτημα, δεν μπορούμε να παρέμβουμε στην εισαγωγή της σερβικής γλώσσας και στο άνοιγμα σερβικού πολιτιστικού κέντρου, είναι ένα εσωτερικό ζήτημα. Θέλουμε απλώς να έχουμε  και εμείς ένα βουλγαρικό πολιτιστικό κέντρο εκεί, δήλωσε η Ζαχαρίεβα.

 

«Δεν αναφέρουν τους Αλβανούς και τους Ιταλούς ως φασίστες»

 

Σύμφωνα με την Βουλγάρα υπουργό Εξωτερικών, το μόνο έθνος στα βιβλία της ιστορίας της Βόρειας Μακεδονίας που παρουσιάζεται ως φασιστικό είναι το βουλγαρικό.

«Δεν πιστεύω ότι ο βουλγαρικός λαός είναι φασιστικός λαός. Τότε, τόσο οι Ιταλοί όσο και οι Αλβανοί πρέπει επίσης να ταυτιστούν ως φασίστες, επειδή και αυτοί ήταν σύμμαχοι σε εκείνη την ιστορική στιγμή με τη Γερμανία, δήλωσε η Ζαχαρίεβα.

Ευχαρίστησε τις αρχές των Σκοπίων για το κλείσιμο των ομάδων  στο Facebook στις οποίες υπήρξε ρητορική μίσους εναντίον της Βουλγαρίας, τονίζοντας ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι να ηρεμήσουν τα συναισθήματα και αν δεν λύσουμε τα προβλήματα, και οι δύο χώρες θα χάσουν.

Denesen.mk

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr