«Η Τουρκία ανταποκρίνεται στους ελληνικούς ισχυρισμούς σχετικά με τις επιστημονικές και τεχνικές μελέτες της στο Αιγαίο Πέλαγος»


Φεβρουάριος 21, 2021. 22:47. Ελλάδα.

Άγκυρα.


Τουρκικές στρατιωτικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι η Ελλάδα συνεχίζει να ασκεί πολλές δραστηριότητες για να κλιμακώσει την ένταση στο Αιγαίο Πέλαγος, από ελιγμούς έως υποβρύχιες αποστολές, από την έναρξη των «συμβουλευτικών συνομιλιών» με την Τουρκία στις 25 Ιανουαρίου, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

Συνεχίζει:

Αυτό έγινε μετά από ελληνικές δηλώσεις σχετικά με την πρόσφατη έναρξη του τουρκικού ερευνητικού σκάφους "TCG Çeşme" για επιστημονικές και τεχνικές μελέτες στο υδρογραφικό πεδίο σε διεθνή ύδατα στο βόρειο Αιγαίο.

Η Ελλάδα ισχυρίστηκε ότι οι μελέτες που πραγματοποιούνται από το πλοίο είναι «μια πράξη που δεν διευκολύνει τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών».

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu επικαλούμενο πηγές στο τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι το ερευνητικό σκάφος "TCG Çeşme" θα πραγματοποιήσει επιστημονικές και τεχνικές μελέτες στο βόρειο Αιγαίο μέχρι τις 2 Μαρτίου στο πλαίσιο ενός  από προηγουμένως προγραμματισμένου ετήσιου προγράμματος.

Οι πηγές επεσήμαναν ότι οι προαναφερθείσες μελέτες δεν περιλαμβάνουν τον πυθμένα της θάλασσας και διεξάγονται πλήρως σύμφωνα με το «Πρακτικό της Βέρνης» του 1976.

Δήλωσε ότι το ερευνητικό πλοίο "HS Naftilos" των Ελληνικών Ναυτικών Δυνάμεων πραγματοποίησε παρόμοιες μελέτες σε θαλάσσιες περιοχές που περιλάμβαναν διεθνή ύδατα βόρεια και δυτικά του νησιού  Λέσβος και βόρεια των νησιών Χίου και Ικαρίας κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2020.

Και επιβεβαίωσε ότι το ελληνικό ερευνητικό σκάφος "AEGAEO" πραγματοποίησε επίσης υποβρύχιες μελέτες σε θαλάσσιες περιοχές που περιλάμβαναν διεθνή ύδατα μεταξύ της «Κρήτης» και της Πελοποννήσου την περίοδο μετά τις 25 Ιανουαρίου, ημερομηνία έναρξης των «συμβουλευτικών συνομιλιών» μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Τόνισε ότι η Ελλάδα συνεχίζει επί του παρόντος υποβρύχιες μελέτες που ξεκίνησαν στη βόρεια Κρήτη μέσω της έκδοσης της ειδοποίησης NAFTEX (για ναυτικούς) στις 18 Φεβρουαρίου και δεν είναι γνωστό πότε θα λήξουν.

Οι πηγές τόνισαν ότι οι δραστηριότητες που πραγματοποιούνται από το σκάφος "TCG Çeşme" είναι επιστημονικές και τεχνικές μελέτες που διεξάγονται με τρόπο που είναι απόλυτα σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο και τις αμοιβαίες συμφωνίες.

Τόνισε ότι οι δηλώσεις της Ελλάδας που λένε ότι η Τουρκία προβαίνει σε ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια και εκδόθηκαν για να παραπλανήσουν τη διεθνή κοινή γνώμη με ανοιχτό τρόπο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου κατά την οποία οι συμβουλευτικές συνομιλίες συνεχίζονται μεταξύ των δύο χωρών, και ότι η Τουρκία τις παρακολουθεί με λύπη και έκπληξη.

Και θεωρούμε ότι αυτές οι δηλώσεις αποτελούν σαφή απόδειξη της θέσης της Ελλάδας, η οποία δεν έχει την επιθυμία να λύσει προβλήματα μέσω διαπραγματεύσεων και διαλόγου, και οδηγεί σε ένταση και δεν υπόκειται σε κατανόηση.

Οι πηγές ανέφεραν επίσης ότι, από τις 25 Ιανουαρίου, η Ελλάδα πραγματοποίησε την άσκηση «Αστραπή-21» με τη συμμετοχή 20 πλοίων και μεγάλου αριθμού αεροπορικών στοιχείων σε μια περιοχή που περιλάμβανε διεθνή ύδατα.

Δήλωσε ότι, μεταξύ 10-17 Φεβρουαρίου, η Ελλάδα εξέδωσε ειδοποιήσεις σχετικά με τις δραστηριότητες των υποβρυχίων, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών υδάτων των νησιών που έχουν μη στρατιωτικό καθεστώς.

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, η Ελλάδα εξέδωσε παρόμοια κοινοποίηση στα υποβρύχια σχετικά με την εφαρμογή ασκήσεων εκτόξευσης μεταξύ 17 Μαρτίου και 27 Απριλίου 2021 στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών υδάτων των νησιών που έχουν μη στρατιωτικό καθεστώς, που αποδεικνύουν σε όλους ότι η Ελλάδα είναι η πλευρά που επιδιώκει να κλιμακώσει την ένταση.

Οι πηγές επεσήμαναν ότι σε αντάλλαγμα για τις συνεχιζόμενες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας, ακόμη και υπό το φως των συμβουλευτικών συνομιλιών, η Τουρκία διατηρεί τη θέση της βασισμένη στην υπομονή, τη σταθερότητα και τη σοφία για να επιτύχει μια δίκαιη, διαρκή και βιώσιμη λύση στα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων που βασίζονται σε σχέσεις καλής γειτονίας, βασιζόμενοι σε μια σοβαρή και ειλικρινή προσέγγιση.

Η Τουρκία περιμένει, σε αντάλλαγμα για τη συνεχή εποικοδομητική της θέση από την αρχή, την Ελλάδα να εγκαταλείψει την απαράδεκτη θέση, τις ενέργειες και τη ρητορική της που θα κλιμακώσει την ένταση και να καταβάλει προσπάθειες για την επίλυση προβλημάτων μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων σύμφωνα με μια ειλικρινή προσέγγιση, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα στην αραβική.

 

Turk Press

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr