«Προειδοποίηση των ΗΠΑ προς την Τουρκία για τους S-400»


Φεβρουάριος 24, 2021. 19:01. Ελλάδα.

Άγκυρα.

Συνεχίζεται η ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας για τους S-400, μια νέα δήλωση έγινε από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ (Πεντάγωνο), γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι έκανε τη δήλωση στη συνέντευξη τύπου που έδωσε χθες το βράδυ.

Ο Κίρμπι απάντησε στην ερώτηση της Λάρα Σέλιγκμαν, του ανταποκρίτριας στο Πεντάγωνο του οργανισμού πολυμέσων Politico,  κατά στη συνέντευξη τύπου.

 Σέλιγκμαν:

«Έχω μια ερώτηση για την Τουρκία. Πριν από μια εβδομάδα σημειώθηκε βελτίωση στις σχέσεις με την Τουρκία κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης; Υπήρξε αλλαγή σχετικά με την ανανέωση ορισμένων στοιχείων πίεσης που ήταν προηγουμένως στην ημερήσια διάταξη; Για παράδειγμα, η απόσυρση του προγράμματος F-35, η S-400 ή η χαλάρωση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την Τουρκία και αφήνοντας την υποστήριξη των Δημοκρατικών Δυνάμεων από τις ΗΠΑ στη Συρία;», έθεσε την ερώτηση.

Κίρμπι:

«Αναφέρομαι στο ΝΑΤΟ σε αυτό το θέμα. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της διαχείρισης μας σχετικά με τα F-35 και S-400.

Επαναλαμβάνω, προειδοποιούμε για τη συνέχιση της Τουρκίας στην παράδοση του S-400.

Πιστεύουμε ότι το F-35 και η Τουρκία είναι προς το παρόν ασυμβίβαστα με αυτό το πρόγραμμα που καταργήθηκε εξαιτίας αυτής της υπόθεσης. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας να μην το διατηρήσουν», είπε.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου υπενθύμισε ότι «η Τουρκία κατά τα τελευταία δέκα χρόνια είχε εκφράσει τη θέληση να αγοράσει το σύστημα άμυνας Patriot  από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, η Τουρκία αγόρασε το S-400 από τη Ρωσία », είπε.


Ένα από τα παλαιότερα μέλη του ΝΑΤΟ και από την άποψη της στρατιωτικής δύναμης, είναι το δεύτερο μέλος,  έχει τον ισχυρότερο στρατό μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία,  αγόρασε στρατιωτική τεχνολογία από τη Ρωσία, υπήρξε μεγάλη αντίδραση.

 

Αντιδρώντας, επίσης, σε αυτήν την κίνηση  καθώς η Ρωσία αύξησε την επιρροή της στην ανατολική Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, μπήκαν στην ατζέντα των ΗΠΑ  οι κυρώσεις, για την αγορά της Τουρκίας των S-400. Αυτή η κατάσταση προκάλεσε ένταση στις διμερείς σχέσεις.

 

Η Τουρκία  για να εγκαταλείψει τους S-400, απομακρύνθηκε από το αμερικανικό πρόγραμμα των F-35.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απείλησαν με κυρώσεις σε περίπτωση ενεργοποίησης του S-400. Η απόφαση των κυρώσεων εγκρίθηκε από τη Γερουσία, και η έγκριση έγινε λίγο πριν τη λήξη της θητείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα συστήματα αεροπορικής άμυνας S-400 το 2017 τα οποία μεταφέρθηκαν στην Τουρκία τον Ιούνιο του 2019.

Sözcü

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr