Λιβύη: Εξέγερση μισθοφόρων των Τούρκων – θέλουν να τους πάνε στο Μάλι


«Η Άγκυρα θα μεταφέρει τους εξτρεμιστές, συμπεριλαμβανομένων των συριακών μισθοφόρων, στο Μάλι»


Μάρτιος 26, 2021. 22:27. Ελλάδα.


Σύμφωνα με πηγές, η Τουρκία  κάνει προσπάθειες  στη Λιβύη, για μεταφορά  των τρομοκρατικών πολιτοφυλακών που είναι πιστές σε αυτήν,  στο κράτος του Μάλι, μέσω της νότιας Λιβύης.

Πηγές κοντά στις φιλο-τουρκικές πολιτοφυλακές στη Λιβύη  επιβεβαίωσαν ότι στα στρατόπεδα των μισθοφόρων από τη Συρία στα κεντρικά γραφεία του Κολλεγίου αξιωματικών στην πρωτεύουσα, Τρίπολη, προέβησαν σε έντονες διαμαρτυρίες επί δύο ημέρες, απαιτώντας την επιστροφή στη χώρα τους, τη στιγμή που η Άγκυρα και οι ηγέτες τους δεν σκέφτονται την επιστροφή τους.

Οι πηγές ανέφεραν ότι η Άγκυρα θα μεταφέρει τους εξτρεμιστές, καθώς και τους μισθοφόρους της στο Μάλι, το οποίο θα απειλούσε τα συμφέροντα της Γαλλίας, η οποία θεωρεί την περιοχή αυτή υπό την ιστορική της επιρροή.

Η μεταφορά μισθοφόρων στο Μάλι έρχεται  μετά από λίγες μέρες, αφού ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών, Yves Jean Le Drian, ζήτησε την απομάκρυνση όλων των μισθοφόρων από τη Λιβύη.

Οι πηγές τόνισαν ότι η απομάκρυνση των εξτρεμιστών από τη Λιβύη δεν σημαίνει την επιστροφή στις χώρες τους, «αλλά μάλλον, θα σταλούν για να πολεμήσουν σε άλλες περιοχές τις οποίες οι ίδιοι οι μισθοφόροι μπορεί να μην γνωρίζουν μέχρι λίγες μέρες πριν μεταφερθούν εκεί».

Οι πηγές ανέφεραν ότι διεξάγονται έντονες διαμάχες μεταξύ των μισθοφόρων και των ηγετών τους αφού τους εμποδίζουν να εγκαταλείψουν τα εδάφη της Λιβύης στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη μεταφορά τους στο Μάλι, ενώ δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία της μεταφοράς τους στο Μάλι και τον αριθμό τους.

 

Γαλλική ανησυχία

 

Οι παρατηρητές εξηγούν την πρόσφατη γαλλική προσέγγιση με την Τουρκία λόγω του φόβου του Παρισιού για το ζήτημα των εξτρεμιστών και τη μεταφορά τους στο Μάλι, απειλώντας έτσι τα γαλλικά συμφέροντα σε αυτό, σημειώνοντας ότι η εκστρατεία συλλήψεων που ξεκίνησε εναντίον Κούρδων ακτιβιστών στη Γαλλία δεν είναι παρά για «να ικανοποιήσει την Άγκυρα».

Ο  Τζασίμ Μουχάμαντ, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μελετών και Έρευνας για την Τρομοκρατία, πιστεύει ότι ο λόγος για τις διαφορές μεταξύ των προέδρων Τουρκίας και Γαλλίας είναι η κατηγορία του τελευταίου για την πρόθεση του Τούρκου ομολόγου του να παρέμβει στις προσεχείς γαλλικές εκλογές.

Πρόσθεσε ότι αυτή η κατηγορία  έγινε «για να παραπλανήσει και να αποκρύψει το γεγονός ότι οι εξτρεμιστές, συμπεριλαμβανομένων των Σύριων μισθοφόρων, έχουν μεταφερθεί στο Μάλι».

Ο Μουχάμαντ διευκρίνισε ότι οι Γάλλοι ανησυχούν και φοβούνται για  την τουρκική παρέμβαση και εδραίωσή τους στη Λιβύη, που θα μπορούσαν να απειλήσουν τα συμφέροντά τους στις χώρες της Δυτικής Αφρικής και του Αφρικανικού Σαχέλ.

 

Sky News Arabia

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr