“ Η Τουρκία φλερτάρει ξανά με την Αίγυπτο”



«Η Τουρκία φλερτάρει ξανά με την Αίγυπτο και μιλά για το ενδεχόμενο ανοίγματος μιας νέας σελίδας στις σχέσεις της με τα κράτη του Κόλπου για την επίτευξη ‘περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας’»

 

Μάρτιος 8, 2021. 21:29. Ελλάδα.

 

Ο  εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Τούρκος, Ιμπραήμ Καλίν, ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα «μπορεί να ανοίξει μια νέα σελίδα στη σχέση της με την Αίγυπτο και  με ορισμένες χώρες του Κόλπου», αναφέρει αραβικό δημοσίευμα.

Αυτό πραγματοποιήθηκε σε τηλε- συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε από το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, με  τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, και το σχετικό βίντεο δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα.

«Μια νέα σελίδα μπορεί να ανοίξει στις σχέσεις μας με την Αίγυπτο και τα κράτη του Κόλπου προκειμένου να συμβάλουμε στην επίτευξη περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας», δήλωσε ο Καλίν.

Στην ομιλία του, περιέγραψε την Αίγυπτο ως «καρδιά του αραβικού κόσμου», επισημαίνοντας τη συνέχιση των συζητήσεων μεταξύ των δύο χωρών για διάφορα θέματα και την προθυμία της Άγκυρας να αποκαταστήσει τη σχέση της με το Κάιρο.

Από την άλλη πλευρά, τόνισε ότι η Αίγυπτος "αυτή τη στιγμή υποφέρει από προβλήματα οικονομίας και ασφάλειας που κατανοεί πλήρως η Τουρκία».

Τα σχόλια του Καλίν προέκυψαν μετά την ανακοίνωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον περασμένο Δεκέμβριο ότι η χώρα του και η Αίγυπτος «επιδιώκουν να καθορίσουν έναν χάρτη πορείας σχετικά με τις διμερείς τους σχέσεις».

Τότε, είπε ότι η επικοινωνία με την Αίγυπτο σε επίπεδο πληροφοριών συνεχίζει να ενισχύει τις σχέσεις, σημειώνοντας ότι συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του το 2019 σε διεθνείς συναντήσεις και ότι τόνισαν την ανάγκη να εργαστούν σε έναν οδικό χάρτη σχετικά με τις σχέσεις των δύο χωρών.

Η Άγκυρα είχε αντιταχθεί στην ανατροπή του τέως προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι το 2013, που οποίο οδήγησε στην επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, αλλά οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ τους συνεχίστηκαν κανονικά.

Ray al Youm

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr