Η αμερικανική πρεσβεία ζητά από το Μαυροβούνιο να αναγνωρίσει τη σφαγή της Σεμπρένιτσα ως γενοκτονία


Μάρτιος 29, 2021. 20:16

Ποντγκόριτσα.

Η αμερικανική πρεσβεία στο Μαυροβούνιο ανακοίνωσε σήμερα ότι ανησυχεί για τα σχόλια του κοινού, τα οποία, όπως αξιολόγησε, δημιουργούν αμφιβολίες για το τι συνέβη στη Σρεμπρένιτσα το 1995, σημειώνει σερβικό δημοσίευμα.

Η πρεσβεία καλεί την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου να καταδικάσει τα γεγονότα της  Σρεμπρένιτσα και να τα αποκαλεί γενοκτονία.

«Ζητούμε σαφήνεια και ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου θα καταδικάσει κατηγορηματικά τη σφαγή και θα την αποκαλέσει ως  γενοκτονία», δήλωσε η πρεσβεία στο Twitter.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Μειονοτήτων, Βλαντιμίρ Λεποσάβιτς, δήλωσε την Παρασκευή ότι ήταν έτοιμος να παραδεχτεί ότι το έγκλημα γενοκτονίας διαπράχθηκε στη Σρεμπρένιτσα όταν αποδειχθεί κατηγορηματικά, δεδομένου ότι το Δικαστήριο της Χάγης, όπως είπε, «έχασε τη νομιμότητά του».

Ο Λεποσάβιτς στη συνέχεια είπε ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Εγκλημάτων Πολέμου σχετικά με την υποτιθέμενη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα βασίστηκε στη θέση του Δικαστηρίου της Χάγης, το οποίο, όπως είπε, διακυβεύτηκε επειδή έκρυβε στοιχεία για εγκλήματα εναντίον Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια.

Τόνισε ότι δεν αμφισβητεί τα συναισθήματα και τις πεποιθήσεις των Βοσνίων και Μουσουλμάνων, οι οποίοι, δήλωσε, «δεν θα σταματήσουν να βιώνουν αυτό το έγκλημα στις καρδιές τους ως μόνιμα βάσανα και τραγωδία».

Ραδιο τηλεόραση Βοϊβοδίνας

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr