Τουρκία: Η έντονη αντίδραση των απόστρατων ναυάρχων ανησυχεί τον Ερντογάν



Απρίλιος 5, 2021. 16:38. Ελλάδα.

 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση τη Δευτέρα με το υπουργικό συμβούλιο και άλλους κρατικούς αξιωματούχους, αφού μια ομάδα απόστρατων ναυάρχων επέκρινε έντονα τη θέση της κυβέρνησης σχετικά με μια βασική σύμβαση. Η κίνηση του στρατού θεωρείται άμεση πρόκληση για την αρχή του αρχηγού του κράτους.

Στην τουρκική ιστορία, ο στρατός έπαιζε πάντα ενεργό ρόλο στην πολιτική ζωή, αν και μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης σε αυτό εξαλείφθηκαν σε μεγάλο βαθμό, συμπεριλαμβανομένων των ανώτερων κλιμάκων του.

Ο διευθυντής επικοινωνιών του προέδρου Φαχρετίν Άλτον την Κυριακή κατηγόρησε τους ναυάρχους ότι υπαινίχθηκαν την ανατροπή της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα για την υπόθεση.

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα το πρωί, έγινε γνωστό ότι είχαν πραγματοποιηθεί οι πρώτες συλλήψεις.

Δέκα άτομα από τα 104 που υπέγραψαν το κείμενο συνελήφθησαν. Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Άγκυρας αναφέρει ότι έχουν εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για δέκα άτομα. Η εισαγγελία εξέδωσε επίσης εντολή να παρουσιαστούν στην αστυνομία εντός τριών ημερών σε τέσσερις άλλους υπόπτους, οι οποίοι δεν συνελήφθησαν λόγω της προχωρημένης ηλικίας τους, ανέφερε η Τουρκική εφημερίδα Hurriyet Daily News.

Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί στις 3 μ.μ., ακολουθούμενη από συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Η ομάδα των πρώην ναυάρχων είπε σε κοινή ανακοίνωση το Σάββατο ότι ήταν λάθος για την κυβέρνηση να αμφισβητήσει το μέλλον της Σύμβασης του Μοντρέ του 1936, η οποία λένε ότι αποτελεί εγγύηση ασφάλειας στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Σύμβαση για τα Στενά της Μαύρης Θάλασσας είναι μια διεθνής συμφωνία που ρυθμίζει το καθεστώς διέλευσης των ναυτικών σκαφών μέσω των στενών της Μαύρης Θάλασσας, δίνοντας στην Τουρκία σημαντικό έλεγχο επί αυτών. 

Η σύμβαση περιορίζει σε 21 ημέρες την παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα πολεμικών πλοίων που δεν προέρχονται από ορισμένες από τις γειτονικές χώρες και απαγορεύει τη διέλευση αεροπλανοφόρων οποιασδήποτε προέλευσης.

Οι ναύαρχοι δημοσιοποίησαν τη θέση τους λίγο μετά την ανακοίνωση του Προέδρου του Κοινοβουλίου Μουσταφά Σεντόπ, ότι ο Ερντογάν είχε την εξουσία να αποσύρει την Τουρκία από τη συμφωνία εάν το ήθελε. Αργότερα είπε ότι ήθελε να δώσει έμφαση στις εξουσίες του προέδρου και όχι να επιβάλει συγκεκριμένη πολιτική ατζέντα.

Το σχόλιό του αναζωπύρωσε επίσης τη συζήτηση για το κανάλι της Κωνσταντινούπολης, ένα έργο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων του Ερντογάν για ένα τεχνητό κανάλι μέσω της Κωνσταντινούπολης, παράλληλα με τον Βόσπορο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Αντίλ Καραϊσαΐλογλου δήλωσε ότι η κατασκευή του καναλιού θα πρέπει να ξεκινήσει σύντομα, αλλά δεν έδωσε συγκεκριμένες ημερομηνίες.

 Ο στόχος του έργου, σύμφωνα με τις αρχές, είναι να διευκολύνει την κυκλοφορία σε ολόκληρο τον Βόσπορο και να αποφύγει ατυχήματα όπως εκείνα στο κανάλι του Σουέζ, όπου το πλοίο Ever Given μπλόκαρε το πέρασμα για σχεδόν μια εβδομάδα.

Η κοινή θέση των πρώην ναυάρχων  «δεν έχει κανένα στόχο παρά να βλάψει τη δημοκρατία και το κίνητρο και το πνεύμα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων», ανέφερε σε δήλωσή του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας. «Πιστεύουμε ότι το τουρκικό σύστημα δικαιοσύνης θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα», ανέφερε το υπουργείο.

Τα σχόλια των αρχών σχετικά με την κοινή τοποθέτηση των ναυαρχών περιστρέφονται γύρω από υπαινιγμούς για απόπειρα πραξικοπήματος.

 Ο Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι επέκρινε υποστηρικτές του πραξικοπήματος που «δεν θέλουν να αποδεχτούν τη βούληση του λαού» και επιτίθενται σε δημοκρατικούς θεσμούς.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου, ο Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε ότι η θέση του στρατού «θυμίζει πραξικοπήματα». 

Οι επικριτές στο Κανάλι της Κωνσταντινούπολης λένε ότι ενέχει κίνδυνο για το περιβάλλον και θα καταστήσει τη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας σχεδόν ακατοίκητη.

Η δήλωση των απόστρατων ναυάρχων επέκρινε την κυβέρνηση για το άνοιγμα του δρόμου για συζήτηση για πιθανή αποχώρηση από τη Σύμβαση του Μοντρέ.

 «Η Τουρκική Δημοκρατία μπορεί να αντιμετωπίσει τα πιο επικίνδυνα γεγονότα, κινδύνους και απειλές, που αποτελούν παραδείγματα στην ιστορία», ανέφερε η δήλωση των απόστρατων.


Στη σημερινή σύλληψη των απόστρατων ναυάρχων ο Engin Özkoç  από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter αναφερόμενος στη σύλληψη, συγκεκριμένα, του Τζεμ Γκουρντενίζ, που θεωρείται «πατέρας» της «Γαλάζιας Πατρίδας» έγραψε ότι είναι «ημέρα ντροπής για την Τουρκία. Έχουμε δει αυτά τα παιχνίδια στο παρελθόν. Οι πολίτες δεν θα προσφέρουν το λαιμό τους όπως χθες!».

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr