Τα Σκόπια διαλύουν το ‘αρχαίο ναυτικό’ στον ποταμό Αξιό


Απρίλιος 6, 2021. 07:55. Ελλάδα.

Οι δημοτικές αρχές της πρωτεύουσας της Βόρειας Μακεδονίας έχουν αρχίσει να αποσυναρμολογούν την πρώτη από τις συνολικές τρεις γαλέρες, οι οποίες «φυτεύτηκαν» στην κοίτη του ποταμού Αξιού πριν από μερικά χρόνια, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σκόπια 2014».

Ο δήμαρχος των Σκοπίων, Πέτρε Σιλέγκοφ, ανακοίνωσε ότι η πόλη θα απομακρύνει  τις τρεις γαλέρες από τον Αξιό ποταμό, αλλά ότι η διάλυση της πρώτης από αυτές τις τρεις θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες.

Οι τρεις γαλέρες που είναι ‘σκυροδετημένες’ στην κοίτη του ποταμού ανεγέρθηκαν ως μέρος του αμφιλεγόμενου έργου «Σκόπια 2014», το οποίο σταμάτησε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ αμέσως μετά την εξουσία.

Οι γαλέρες είναι μέρος ενός αστικού έργου που εξακολουθεί να αποτελείται από περίπου είκοσι κτίρια που τροποποιήθηκαν για να μοιάζουν με αρχαία οικοδομήματα, καθώς και αρκετές δεκάδες αγάλματα.

Πριν από λίγα χρόνια, εκτιμάται ότι η απομάκρυνση αυτών των τριών «πλοίων» θα κόστιζε περίπου πέντε εκατομμύρια ευρώ.

Νωρίτερα, οι αρχές στα Σκόπια ανακοίνωσαν ότι δεν θα ξοδεύουν πλέον χρήματα για το έργο «Σκόπια 2014», μια αμφιλεγόμενη προσπάθεια αρχαιοποίησης της πρωτεύουσας από την  πρώην κυβέρνηση του Νικόλα Γκρούεφσκι, η οποία κόστισε στη Βόρεια Μακεδονία περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr