Η Κίνα ωθεί τη Ρωσία από τη Σερβία


Απρίλιος 8, 2021. 22:35. Ελλάδα.

Η Ρωσία έχει πολλούς λόγους ταυτόχρονα να ζηλεύει την Κίνα σε σχέση με τη Σερβία. Για παράδειγμα, ο Σέρβος πρόεδρος εμβολιάστηκε με το κινεζικό εμβόλιο και ο σερβικός στρατός επαναπροσανατολίστηκε στο κινεζικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα, γράφει ρωσικό δημοσίευμα.


Ταυτόχρονα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Σέρβοι εκτιμούν την κινεζική βοήθεια περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη.

 Είναι δικαιολογημένοι οι φόβοι ότι το Πεκίνο εκδιώκει τη Μόσχα από τα Βαλκάνια και η άποψη ότι οι Σέρβοι είναι έτοιμοι να αλλάξουν τον «καλύτερο φίλο» τους;

Συζητείται ότι η Κίνα προσπαθεί να σπρώξει τη Ρωσία από τα Βαλκάνια και να πάρει τη θέση της,  κάτι που συμβαίνει εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά τις τελευταίες ημέρες ήταν ιδιαίτερα αισθητό.

 Υπάρχουν δύο φωτεινοί λόγοι για αυτό, οι οποίοι καλύπτονται ενεργά στα μέσα ενημέρωσης.

Πρώτον, ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς εμβολιάστηκε κατά του COVID-19 με το εμβόλιο της Κίνας Sinopharm. Η Σερβία αγοράζει ενεργά το ρωσικό "Sputnik V" και η πρώτη (και πολυαναμενόμενη) παρτίδα έγινε αποδεκτή προσωπικά από τον Βούτσιτς στο αεροδρόμιο.

 Ωστόσο, αυτός που αποφάσισε να το προωθήσει στη Σερβία ήταν ο Κινέζος κατασκευαστής.

Δεύτερον, κατά την επέτειο του βομβαρδισμού του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, ο υπουργός Άμυνας της Κίνας Wei Fenghe πραγματοποίησε επίσκεψη στο Βελιγράδι και έδωσε ομιλία στην οποία χαρακτήρισε αυτό που συνέβη το 1999 ένα ασυγχώρητο έγκλημα

«Η Κίνα δεν θα το ξεχάσει ποτέ αυτό».

 Επιπλέον, ο τόνος της ομιλίας μπορεί να φαίνεται ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να υπερασπιστεί το Βελιγράδι εάν συμβεί κάτι – «δεν θα επιτρέψουμε ποτέ κάτι τέτοιο ξανά».

Σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει να σημειωθεί ότι στα τέλη του περασμένου έτους, ο Βούτσιτς πραγματοποίησε αλλαγές στην κυβέρνηση: ο πρώην Υπουργός Άμυνας, Αλεξάνταρ Βουλίν, μετακινήθηκε ως επικεφαλής του Υπουργείου Εσωτερικών, στο οποίο είχε προηγουμένως τοποθετηθεί από τον Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, τον σημερινό επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας.

 Ο Βουλίν είναι σοσιαλιστής και ένας από τους πιο ρωσόφιλους υπουργούς της σερβικής κυβέρνησης, ενώ το μέλος του κόμματος του Προέδρου, Στεφάνοβιτς, σύμφωνα με τις κακές γλώσσες, είναι ξένο προστατευόμενο σώμα (αν και όχι από την Κίνα, αλλά από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες).

Όσοι πιστεύουν ότι το Βελιγράδι μας «πρόδωσε», φεύγοντας από τη Μόσχα και στρέφοντας τι βλέμμα στο Πεκίνο, όπου τους προσφέρθηκε ευχαρίστως, με τα λόγια του υπουργού Φένγκε, «μια ειδική και άφθαρτη φιλία», έχουν δίκιο; Όχι, δεν έχουν δίκιο. Πιο συγκεκριμένα, έχουν μόνο μισό δίκαιο.

Η Κίνα, από την άλλη πλευρά, έχει τόσα πολλά χρήματα που απαιτεί να βγει στο εξωτερικό και ο στρατηγικός στόχος της να γίνει παγκόσμια υπερδύναμη και η αυξημένη προσοχή στη διεθνή εικόνα της ΛΔΚ αναγκάζει αυτά τα χρήματα να δαπανηθούν ενεργά.

Το θέμα δεν είναι μόνο οι κινεζικές επενδύσεις στη Σερβία, για παράδειγμα (και υπάρχουν πολλές από αυτές), αλλά και στα θέματα ανταγωνισμού στην αγορά εμβολίων και όπλων που είναι ευαίσθητα για εμάς.

Το ρωσικό δημοσίευμα θα καταλήξει:

«Εάν είμαστε έτοιμοι να δαπανήσουμε δισεκατομμύρια για να «ξεδιπλώσουμε» τις θέσεις μας στα Βαλκάνια και να μην επιτρέψουμε στην Κίνα να τις «συμπιέσει», οι Σέρβοι θα δεχθούν ευχαρίστως αυτά τα δισεκατομμύρια - με οποιαδήποτε μορφή. Αλλά, φαίνεται, δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι, κάτι που δεν ακυρώνει το κύμα της κατανοητής μας  πανσλαβικής ζήλιας.

Взгляд  (vzglyad)

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr