Αλβανία: Απελάθηκαν δύο Ρώσοι πολίτες με την υποψία της κατασκοπείας


Ιούνιος 30, 2021. Ελλάδα.

Τίρανα.

 

Δύο Ρώσοι πολίτες, ο Γκεόργκ Μπουτάνοφ και ο Βλαντισλάβ Τσερκάσοφ, ανακρίνονται από την εισαγγελία των Τιράνων με την υποψία κατασκοπείας,  αδικήματα βάσει του Ποινικού Κώδικα 213 και 214, που αφορούν την λήψη και τη μεταφορά πληροφοριών.

Σύμφωνα με το αλβανικό «Top Channel» που επικαλείται αξιόπιστες πηγές, αναφέρει ότι ο πρώτος Ρώσος, ο Μπουντάνοφ εισήλθε στην Αλβανία μέσω της Κιαφέ Τάνα την 1η Μαρτίου 2021. Παρουσίασε τον εαυτό του ως επιχειρηματία που ενδιαφερόταν να επενδύσει στον Αυλώνα.

 Όμως, η δραστηριότητά του, βάσει τις μυστικών πληροφοριών, αντιμετωπίζεται με υποψία από τους ανακριτές που υποπτεύονται ότι ο Μπουντάνοφ έμεινε στο Όρικουμ κατά τη διάρκεια της άσκησης «Defender Europe 21» στον Αυλώνα, όπου έλαβε χώρα μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις που διεξήχθησαν στην Ευρώπη. 

Απελάθηκε στη Ρωσία από την κεντρική συνοριακή αστυνομία στις 10 Μαΐου, με την αιτιολογία ότι δεν πληρούσε τους όρους διαμονής στην Αλβανία.

Ο δεύτερος Ρώσος Τσερκάσοφ μπήκε στις 12 Μαΐου μέσω του Μουρίκαν. Επίσης, ανακρίθηκε, ενώ δεν του επετράπη να εισάγει ένα drone στην Αλβανία. Αφού παρακολουθήθηκε κατά τη διάρκεια των 3 ημερών της παραμονής του και καταγράφηκε κάθε μετακίνηση του και των προσώπων που συνάντησε,  παραπέμφθηκε στην Εισαγγελία.

 Ο Τσερκάσοφ παρακολουθήθηκε μυστικά από την Αλβανική Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, και όπως αναφέρει το Top Channel, αποδεικνύεται ότι έμεινε σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο στα Τίρανα, χωρίς να παρουσιάσει στην πραγματική του ταυτότητα και μετά μετακόμισε στο Δυρράχιο, όπου έμεινε μόνο 3 ημέρες για να φύγει από την Αλβανία.

 

Τα νατοϊκά στρατεύματα έφτασαν από 26 χώρες, υπό την ηγεσία των Αμερικανών διεξήγαγαν εκπαιδευτικές επιχειρήσεις στο λιμάνι του Δυρραχίου, την αεροπορική βάση Κουσόβα, στο Μπεράτι, Ζαλ Χερ, Πασαλιμάν και Φάρκα.

Η άσκηση του Defender Europe 21, η οποία πραγματοποιήθηκε από την 1η Μαΐου έως τις 14 Ιουνίου, ήταν αμυντικής φύσης και επικεντρώθηκε στην πρόληψη της επιθετικότητας ενώ προετοιμάζει τις δυνάμεις μας να ανταποκριθούν σε κρίσεις εάν είναι απαραίτητο.

Η Αλβανία ήταν μια από τις 16 χώρες όπου πραγματοποιήθηκε η πολυεθνική στρατιωτική άσκηση «Defender Europe 21». 

Η χώρα επιλέχθηκε ως μία ένα από τα άλλα κράτη λόγω της στρατηγικής της θέσης και του γεγονότος ότι υπήρξε πολύτιμος εταίρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εδώ και χρόνια.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr