Τζιχαντιστές στο Κοσσυφοπέδιο


Ιούλιος 5, 2021. Ελλάδα.

Βελιγράδι, Σερβία.

Τζιχαντιστές δραστηριοποιούνται στα Δυτικά Βαλκάνια, κυρίως στο Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια! Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Σερβίας Μάγια Γκοϊκόβιτς προειδοποίησε για αυτό κατά την υπουργική συνάντηση της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για την Καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, δηλώνοντας ότι περισσότεροι από 300 εξτρεμιστές από το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια πολέμησαν στο πλευρό αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης.


Σε αναλογία με τον αριθμό των κατοίκων, ανέφερε, αυτοί οι μαχητές από τη νότια σερβική επαρχία είναι οι κύριοι εκπρόσωποι στις τάξεις του ισλαμικού κράτους.

« Δυστυχώς, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι παραρτήματα της τρομοκρατικής οργάνωσης Daesh λειτουργούν στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, ιδίως σε τμήμα της Β-Ε και σε τμήμα της Σερβίας, στη νότια επαρχία του Κοσσυφοπεδίου και στη Μετόχια, η οποία τελεί υπό προσωρινή διοίκηση του ΟΗΕ - είπε η Γκοϊκόβιτς και δήλωσε ότι η Σερβία ανησυχεί περισσότερο για πιθανούς κινδύνους και απειλές που μπορεί να προκύψουν από τους λεγόμενους ξένους τρομοκράτες μαχητές.

Ο διεθνής εμπειρογνώμονας για την τρομοκρατία Ντσεβάντ Γκαλιγιάσεβιτς δήλωσε στο «Vesti» ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι σήμερα κέντρο οργανωμένου εγκλήματος και τρομοκρατίας και απειλή για την ειρήνη στα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

«Η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι ο φορέας της ριζοσπαστικής ισλαμιστικής ιδεολογίας του πολιτικού ριζοσπαστισμού στο Κοσσυφοπέδιο και αποτέλεσε τη βάση για την Αλ Κάιντα, το ISIS και όλες τις άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Κοσσυφοπέδιο, ως βίαιο σχέδιο της Δύσης, είναι σήμερα κέντρο οργανωμένου εγκλήματος και τρομοκρατίας και απειλή για την ειρήνη στα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Η επιρροή των τρομοκρατικών οργανώσεων έχει αυξηθεί σημαντικά ως απειλή λόγω της ελεύθερης δράσης στα Βαλκάνια των υποτιθέμενων ηγετών του Κοσσυφοπεδίου που ενεργούν σε αγαστή συμβίωση με τρομοκράτες του Κοσσυφοπεδίου και η έλλειψη θεσμών και νομικού συστήματος αποσταθεροποιεί ολόκληρα τα Βαλκάνια», επισημαίνει ο Γκαλιγιάσεβιτς.

Σύμφωνα, εξάλλου,  με την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία το 2017 (που παρουσιάστηκε ένα χρόνο αργότερα), 403 άτομα από το έδαφος του Κοσσυφοπεδίου πήγαν στη Συρία και το Ιράκ, στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους και του Μετώπου  Αλ Νούσρα.

 

Σε στρατόπεδα και φυλακές στη Συρία

 

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών του Κοσσυφοπεδίου, Μπέντρι Ελιέζι, ο οποίος διατηρεί επαφές με πολλές οικογένειες που έχουν συγγενείς στη Συρία, δήλωσε ότι οι περισσότεροι τζιχαντιστές του Κοσσυφοπεδίου βρίσκονται σε στρατόπεδα και φυλακές που ελέγχονται από Κούρδους στη Συρία και το Ιράκ.

Ο Ελιέζι λέει ότι οι κουρδικές δυνάμεις ελέγχουν στρατόπεδα με περισσότερους από 60.000 πρόσφυγες και ότι έχουν πρόβλημα ότι οι χώρες καταγωγής τους δεν θέλουν να τους πάρουν πίσω.

«Οι κουρδικές αρχές ενδιαφέρονται πολύ να τους επιστρέψουν. Έκαναν επανειλημμένα έκκληση στα κράτη να έρθουν και να πάρουν μαζί γυναίκες και παιδιά και είναι έτοιμα να βοηθήσουν στη διαδικασία της επιστροφής των πολιτών του Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε ο Ελιέζι.

Novosti on Line

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr