Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

Σέρβος πρόεδρος στην Κωνσταντινούπολη: «Υπερδύναμη η Τουρκία»


Σεπτέμβριος 18, 2021. Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε ότι συνομίλησε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για σημαντικά θέματα των Βαλκανίκων και όχι μόνο για τις εντάσεις στη Β -Ε.

Ο Βούτσιτς απάντησε έτσι στην ερώτηση των δημοσιογράφων εάν συμφώνησε τον Πρόεδρο Ερντογάν για την κατάσταση στη Β -Ε, εάν ο Τούρκος πρόεδρος έκανε κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με την ηρεμία των εντάσεων εκεί και πρόσθεσε ότι το θέμα ήταν ολόκληρη η περιοχή.

 

Η Τουρκία είναι φίλος της Σερβίας, οι σχέσεις μπορεί να είναι ακόμα καλύτερες

Η Τουρκία είναι φίλος της Σερβίας και είμαι πεπεισμένος ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη καλύτερες, δήλωσε ο Πρόεδρος της Σερβίας στην Κωνσταντινούπολη, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Βούτσιτς είπε στους δημοσιογράφους ότι οι σχέσεις είναι τώρα διαφορετικές από ό, τι πριν από 10, 15 ή 20 χρόνια. 

«Μπορούμε να καταβάλουμε περισσότερες προσπάθειες για να κάνουμε αυτές τις σχέσεις ακόμη καλύτερες και να δημιουργήσουμε πρόσθετη εμπιστοσύνη. Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα και σημαντικά πράγματα για εμάς, μια κατάσταση χωρίς την οποία δεν μπορούμε να διατηρήσουμε τη σταθερότητα στην περιοχή», τόνισε ο Βούτσιτς. Πρόσθεσε ότι αυτός και ο Ερντογάν ήταν μόνοι στη συνάντηση με τους μεταφραστές, καθώς δεν γνωρίζει τουρκικά.

 

Ο Ερντογάν υποστηρίζει τον διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας υποστηρίζει τον διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας και πιστεύει ότι είναι σημαντικό να επιτευχθεί συμβιβαστική λύση, δήλωσε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς μετά από συνομιλίες με τον αρχηγό του τουρκικού κράτους στην Κωνσταντινούπολη.

Ερωτηθείς αν η συνάντηση επικεντρώθηκε στη σχέση μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, ο Βούτσιτς είπε στους δημοσιογράφους ότι μίλησαν επίσης για αυτό, καθώς και για ολόκληρη την περιοχή.

 

Ο Βούτσιτς είπε ότι μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας στην ερώτηση των εγχώριων δημοσιογράφων για τα δημοσιεύματα των περιφερειακών, και κυρίως των κροατικών μέσων ενημέρωσης, επεσήμανε ότι μια τέτοια εκστρατεία δεν πραγματοποιήθηκε ούτε κατά τη διάρκεια του πολέμου.

 

Ο Ερντογάν θα επισκεφθεί τη Σερβία

 

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε στην Κωνσταντινούπολη ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα επισκεφθεί τη Σερβία μέχρι το τέλος του έτους και επεσήμανε ότι η φιλία με την Τουρκία αποτελεί πρόσθετη εγγύηση για τη σταθερότητα και τη διατήρηση της ειρήνης στα Δυτικά Βαλκάνια.

Μετά τη συνομιλία με τον Ερντογάν, ο Βούτσιτς είπε ότι ήταν μια πολύ καλή συνάντηση, η οποία διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες.

 

Ο Βούτσιτς έγινε δεκτός από τον Τούρκο πρόεδρο μπροστά από το παλάτι του Βαχιτεντίν

 

Ο Βούτσιτς συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγο μετά τις 10 το πρωί στην Κωνσταντινούπολη και ο Ερντογάν περίμενε τον Σέρβο Πρόεδρο μπροστά από το παλάτι Βαχιτεντίν, την επίσημη κατοικία του Τούρκου Προέδρου.

Κατά τη διάρκεια του πρωινού εργασίας, οι δύο πρόεδροι θα συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις, την οικονομική συνεργασία και τις σχέσεις στην περιοχή, και ένα από τα θέματα θα είναι οι νέοι Τούρκοι επενδυτές στη χώρα μας, η βελτίωση και η περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Σερβίας και Τουρκίας, όπως καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα,  όπως γράφει το σερβικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tanjug.

Σύμφωνα επίσης με την Turkpress «Ο Βούτσιτς τόνισε ότι «Οι φιλικές σχέσεις με την Τουρκία παρέχουν μια πρόσθετη εγγύηση για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια».

Πρόσθεσε, «Συζητήσαμε για την οικονομία, τις τουρκικές επενδύσεις στη Σερβία, την περιφερειακή και διμερή συνεργασία. Η Τουρκία είναι μια υπερδύναμη στην περιοχή», είπε ο Βούτσιτς χαρακτηριστικά.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr