Έλληνας αναλυτής στο Al Arabiya: «Η συμφωνία με την Γαλλία αλλάζει τα δεδομένα σε Αιγαίο & Α. Μεσόγειο»


Οκτώβριος 7, 2021. Ελλάδα.

 

Συνέντευξη στο AlArabiya παραχώρησε ο γεωπολιτικός αναλυτής και δημοσιογράφος Ανδρέας Μουντζουρούλιας. 

 Μίλησε για την ελληνο-γαλλική συμφωνία, για τις Βelharra και για την προκλητική επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ. 

 

«Η συμφωνία προβλέπει την άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, εάν υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη κι αν αυτή είναι στο πλαίσιο των συμμαχιών τους (π.χ. Η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ). Η Ελλάδα θα παραλάβει επίσης άμεσα 3+1 φρεγάτες Βelharra με πλήρη εξοπλισμό αεράμυνας και ανθυποβρυχιακού πολέμου και δυνατότητες να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.

 Οι φρεγάτες, με την υψηλή τεχνολογία και τα μεγάλου βεληνεκούς οπλικά τους συστήματα θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής ισχύος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς πέρα από τις αυξημένες δυνατότητες θα είναι απολύτως συμβατές ώστε να «συνεργάζονται» με τα μαχητικά Rafale», δήλωσε ο Μουντζουρούλιας στο Al Arabiya.

 

Για τις φρεγάτες Βelharra  

 

«Οι επιχειρησιακές δυνατότητες των τριών νέων φρεγατών Belharra, με τη δυνατότητα να προστεθεί και μία ακόμη, αποτυπώνουν ανάγλυφα την εμβέλεια της συμβολής τους στην αμυντική θωράκιση της χώρας, πιάνοντας το νήμα από την αγορά των 24 Rafale. Με την υψηλή τεχνολογία και τα μεγάλου βεληνεκούς οπλικά τους συστήματα, θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής ισχύος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς πέρα από τις αυξημένες δυνατότητες θα είναι απολύτως συμβατές ώστε να «συνεργάζονται» με τα μαχητικά Rafale». 

 

Για την Τουρκία

 

''Η Τουρκία είναι νευρική, καθώς η ελληνο-γαλλική συμφωνία αλλάζει τα δεδομένα στο Αιγαίο και την Α. Μεσόγειο. Η Τουρκία απαιτεί την αποστρατικοποίηση των νήσων, τα οποία ουδέποτε έχει αποκαλέσει ελληνικά νησιά. Φυσικά, η Αθήνα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ποτέ μία τέτοια απαίτηση».

--

 

The Hellenic Information Team